×
Factoring
Industria ta

Business EDU

Cum poate ajuta factoringul firmele de transport?

transportatorii si factoringul

Pe lângă criza generată, în 2020, de pandemia de Covid-19, companiile de transport rutier trebuie să se adapteze la noi reguli. De aceea, ele vor fi nevoite să implementeze o serie de măsuri ceea ce priveşte organizarea activităţii, cât şi în ceea ce priveşte activitatea şoferilor şi perioadele acestora de repaus. 

Toate aceste lucruri au un impact foarte puternic asupra activităţii companiilor din acest domeniu, ceea ce va face supravieţuirea pe piață să fie un efort uriaş. În această situaţie, serviciile de factoring pot fi soluția pentru multe dintre aceste firme. 

Cum se prezintă domeniul transporturilor în 2021? 

În condiţiile unei crize destul de puternice și a unor noi modificări legate de desfăşurarea activităţii companiilor din transport, foarte multe dintre acestea se confruntă cu probleme financiare foarte grave, unele fiind în insolvență sau aproape de faliment. 

Conform asociaţiilor patronale din transport, principalele probleme cu care se confruntă transportatorii sunt:

  • carantinarea şoferilor profesionişti, care se întorc din ţări cu risc mare de infectare;
  • criza de pe piaţa asigurărilor RCA;
  • diurna şoferilor din sectorul transporturilor internaţionale, care trebuie încadrată ca venit salarial;
  • impunerea de a plăti, retroactiv pe 5 ani, impozitele şi contribuţiile sociale ale firmelor de transport. 

Toate aceste situaţii şi decizii fiscale, cumulate cu restricţiile cauzate de pandemie au afectat foarte mult acest domeniu de activitate, fiind unul dintre cele mai mari din sectorul afacerilor din România.  De asemenea, un alt aspect cu care aceste firme se confruntă constă în plecarea forţei de muncă în străinătate, fapt ce poate duce la accentuarea crizei generale de forţă de muncă din România.

Ce soluţii financiare există pentru companiile de transport?  

Programele naţionale de finanţare, ajutoarele de stat sau subvenţiile, în contextul actual, nu au vizat şi domeniul transporturilor, care a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie. Acest lucru este vizibil şi în efortul depus de transportatori pentru a se menţine pe o piaţă atât de concurenţială. 

Prin urmare, o soluţie care îi poate ajuta pe aceştia să revină pe linia de plutire şi să evite intrarea în faliment constă în apelarea la o sursă de finanțare. Însă, accesul la finanțare este adesea influențat de anumiți factori, ceea ce-i face pe transportatori să apeleze la factoring.

Ce implică serviciile de factoring? 

Factoringul reprezintă o metodă de finanţare a afacerilor care constă în vânzarea creanţelor provenite din prestarea serviciilor sau livrarea bunurilor. Tranzacția constă în vânzarea unor facturi către o societate specializată, cum este Instant Factoring. Ea oferă plata imediată a acestora, în schimbul unui comision. 

Un astfel de proces implică participarea a 3 actori: debitorul (cel care a beneficiat de marfă sau serviciile prestate), clientul sau aderentul (prestatorul de servicii sau vânzătorul de produse) şi factorul (finanţatorul). 

Această soluţie de finanţare are rolul de a îmbunătăţi fluxul de numerar şi de a furniza capitalul necesar pentru desfăşurarea activităţii. În plus, managerii se pot concentra pe stabilirea strategiilor de dezvoltare, fără a-şi bate capul cu termenele de încasare a facturilor. 

Finanțarea prin factoring depinde de anumite criterii, care sunt stabilite la fiecare contract în parte, la nivelul relaţiilor comerciale cu fiecare partener. Aceste criterii urmăresc: 

  • sezonalitatea afacerii;
  • vânzările estimate către partener;
  • graficul de lucrări, precum şi facturarea contractelor de execuţie;
  • termenul real de plată. 

Cum se derulează un contract de factoring? 

Principiul pe care funcţionează acest serviciu de factoring este următorul: facturile vândute de aderent sunt achitate de factor, adică de compania de factoring – care va încasa contravaloarea acesteia la momentul scadenței. 

Comisionul de factoring este, de fapt suma, de bani plătită de aderent pentru serviciile de factoring. Prin urmare, paşii care sunt urmaţi în realizarea acestui proces de finanţare sunt următorii: 

  • operaţia de factoring este stabilită de aderent şi firma de factoring;
  • ulterior, serviciile sau produsele sunt transmise de aderent clientului său, adică debitorului, pe baza contractului încheiat între cele două părţi, cu menţiunea că plata facturii trebuie realizată factorului;
  • facturile aferente serviciilor sau produselor sunt remise, conform contractului încheiat cu firma de factoring;
  • factorul va achita suma aferentă acestor facturi aderentului, conform termenilor stabiliţi în contract;
  • facturile vor fi achitate de debitor firmei de factoring. 

Factoringul ajută transportatorii în dispunerea de capital, care altfel ar fi fost blocat în facturi până la achitarea acestora. Factoringul  nu îi afectează cu nimic pe clienții aderentului, care fac plata către factor. 

Cu toate acestea, această operaţiune poate fi privită cu susceptibilitate de clienţi. Motivul principal se referă la situaţia companiei, care nu este una foarte bună. În acest sens, comunicarea deschisă cu clienţii este foarte importantă. Trebuie să li se transmită că factoringul este o formă de finanţare şi un semn că afacerea merge bine. 

Ce avantaje are factoringul pentru firmele de transport? 

Pe lângă faptul că reprezintă o metodă foarte simplă de finanţare şi de eliminare a grijilor legate de încasarea facturilor, factoringul mai oferă şi alte avantaje firmelor de transport care aleg acest serviciu:

  • cu cât vânzările sunt mai mari, cu atât şi creanţele sunt mai mari, astfel încât şi finanţarea este mai mare;
  • aderentul beneficiază de un avans din facturile emise clienţilor, chiar înainte de data scadentă;
  • datorită acestui serviciu, clienţii companiei (aderentului) se pot bucura de facilităţi precum termene de plată mai lungi;
  • nu sunt necesare garanţii reale;
  • firmele își pot continua activitatea fără griji, din moment ce au disponibilități financiare suficiente pentru acoperirea cheltuielilor curente (combustibili, salarii, servicii de reparații, etc);
  • firmele își pot extinde activitatea, preluând și mai multe comenzi;
  • creanţele sunt administrate prin intermediul factorului, astfel cheltuielile cu personalul sunt mai mici. 

Concluzii

Factoringul devine o opțiune de finanțare din ce în ce mai populară. De aceea, Instant Factoring furnizează servicii avantajoase și proceduri eficiente pentru a îmbunătăți experiența generală pentru toți transportatorii. Convinge-te și tu de beneficiile serviciului de factoring, indiferent de domeniul în care activezi.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!