Sectorul agricol este unul dintre domeniile esențiale pentru economiile din întreaga lume. Din acest motiv, se caută constant modalități inovatoare pentru eficientizarea de afaceri agricole în vederea obținerii de beneficii.
Astfel, cele mai multe afaceri agricole sunt tot mai determinate să utilizeze echipamente și metode noi de cultivare, producție, procesare și distribuție pentru a îmbunătăți productivitatea proceselor operaționale. Dar, de cele mai multe ori, pentru a asigura aceste aspecte, este necesar ca aceste afaceri agricole să aibă acces la forme flexibile de finanțare.
Ce rol are agricultura în economia unei țări?
Agricultura are o importanță majoră în transformarea economiilor și atingerea obiectivelor de dezvoltare (cum ar fi asigurarea securității alimentare, producție alimentară durabilă, creșterea economică, etc). În plus, sectorul agribusiness asigură locuri de muncă pentru numeroși fermieri și specialiști în domeniul agricol, precum și materii prime pentru alte industrii.
Domeniul agribusiness cuprinde toate activitățile economice asociate agriculturii: de la producția de produse chimice pentru culturi, mașini agricole, zootehnie/ agricultură, respectiv procesare alimente și până la distribuție sau vânzări.
Ce tipuri de afaceri agricole există?
Afacerile agricole îmbunătățesc productivitatea agricolă, motiv pentru care se oferă adesea subvenții și ajutoare întreprinderilor agricole. Principalele tipuri de afaceri agricole sunt:
1.Producție de substanțe agrochimice și semințe
Fermierii pot apela la producători de substanțe agrochimice (pesticide, fungicide, îngrășăminte, etc) pentru a proteja culturile de dăunători sau pentru a le ajuta să crească eficient. De asemenea, mai există firme care vând fermierilor semințe, astfel încât aceștia să poată produce o varietate de culturi.
2.Inginerie agricolă și producție echipamente agricole
În cadrul acestui domeniu, firmele dezvoltă și produc noi metode, resurse și echipamente agricole. Testând și îmbunătățind continuu utilajele, mașinăriile, tehnologiile, resursele și procedeele, aceste firme asigură rezolvarea problemelor agricole comune și eficientizarea proceselor operaționale.
3.Agroturism
Pentru sporirea veniturilor, unii fermieri asigură pachete turistice (care includ cazarea la fermă, activități specifice precum mulsul vacii, activități de divertisment, degustarea de alimente și băuturi tradiționale, etc). În acest fel, contribuie și la educarea comunității despre operațiunile agricole.
4.Producție de hrană pentru animale
Există companii care au ca obiect de activitate crearea unei formule hrănitoare pentru animalele de la fermă, promovând astfel creșterea lor sănătoasă.
5. Producție de biocombustibili
Un alt tip de afacere agricolă este cel în care s produce energie din biomasă (deșeuri vegetale sau deșeuri animale). Din moment ce agricultura este un generator important de deșeuri, unii antreprenori au găsit în acest fenomen o oportunitate de business pentru crearea energiei regenerabile.
6. Companii specializate pe reproducerea de animale sau culturi
Alți specialiști agricoli s-au concentrat pe creșterea numărului de animale pentru consum sau pentru sporirea efectivului de specii (de exemplu, creșterea cerbilor). Alți producători se pot specializa pe sporirea numărului de specii de plante.
7. Producție vegetală
Folosind diverse practici de agricultură (cum ar fi rotația culturilor), fermierii pot produce diverse legume, verdețuri și fructe pentru a asigura o eficientizare la nivelul resurselor.
8. Prelucrare alimente
Afacerile din acest domeniu transformă produsele agricole în alimente, utilizând metode precum conservarea, fermentarea, congelarea și pasteurizare. După procesarea alimentelor, acestea sunt distribuite către comercianți.
Ce fel de probleme se întâlnesc în cele mai multe afaceri agricole?
În ciuda rolului său important, sectorul agricol implică o serie de provocări pentru fermieri. Printre acestea, enumerăm:
- Adaptarea la schimbările climatice, eroziune solului sau diminuarea biodiversității;
- Satisfacerea continuă a gusturilor și așteptărilor consumatorilor;
- Disponibilitatea de a face față cererii în creștere pentru alimente de o calitate superioară;
- Disponibilitatea de a învăța și adopta noi tehnologii și utilaje menite să sporească productivitatea;
- Factorii economici și legislativi;
- Atragerea de talente tinere care să își înceapă cariera în agricultură;
- Achitarea la timp a furnizorilor;
- Posibilitatea de a oferi salarii la timp sau pe măsura muncii depuse și a nevoilor angajaților, etc;
Ce pot face afacerile agricole în această situație?
Din păcate, cele mai multe bănci nu sunt deschise la ideea de a finanța fermierii din motive precum:
- Nivelul de risc al sectorului agricol, susținut de ciclurile lungi de producție;
- Încasarea lentă a facturilor emise pentru produsele vândute;
- Recoltele slabe provocate de schimbările climatice sau dezastre naturale;
- Întreruperea lanțurilor de aprovizionare;
- Contaminarea alimentelor și a oamenilor ca urmare a pandemiei de Covid-19;
- Fluctuații privind cererea, etc;
De asemenea, accesul la formele tradiționale de finanțare devine din ce în ce mai greoi odată cu creșterea ratei inflație, incertitudinea industriei și a pieței, crizele economice sau sanitare, precum și măsurile legislative.
Factoring-ul – soluția de viitor a agriculturii
Cu toate acestea, accesul la finanțare rămâne la fel de important și pentru firmele agricole mai ales că fermierii au nevoie constant de soluții financiare flexibile pentru continuarea operațiunilor. Pentru a preveni un eșec precum insolvența, cauzată în mare parte de o deficiență de numerar, afacerile agricole sunt în disperată nevoie de a găsi opțiunea potrivită pentru specificul activității lor. Una dintre aceste soluții se referă la serviciul de factoring. Acesta este tot mai utilizat de numeroase companii din mai multe domenii de activitate.
Factoring-ul servește ca un ajutor pe termen scurt, pentru a recupera banii de pe facturile emise și neachitate de clienți. În acest fel, fermierii pot obține rapid banii pentru a:
- plăti muncitorii;
- plăti furnizorii;
- cumpăra furaje sau semințe;
- moderniza echipamente sau pentru a le repara;
- achiziționa consumabile;
- acoperi cheltuielile neprevăzute
- dezvolta afacerea.
Spre deosebire de un împrumut bancar tradițional, în care bonitatea afacerii agricole este măsurată pentru a determina calificarea pentru credit, la factoring, finanțarea se acordă pe baza bonității clienților acesteia. Singura garanție pe care o oferă fermierul în cazul serviciului de factoring constă în facturile emise clienților și neachitate.
Având acces instant la finanțare, fermierii fac față provocărilor legate de fluxul de numerar. Agricultura presupune să cunoști cum trebuie să gestionezi capitalul de lucru astfel încât activitatea să funcționeze optim.
Pe lângă aceste avantaje, activitatea de colectare este realizată de firma de factoring, în numele fermierului care a vândut facturile. În lipsa acestei sarcini, fermierul se poate concentra pe ceea ce știe să facă cel mai bine și anume activități agricole.
Concluzii
Prin urmare, serviciul de factoring poate finanța și afacerile agricole pe fondul accesului limitat la finanțare tradițională, nevoii constante de capital de lucru pentru desfășurarea activității și necesității de a investi frecvent pentru dezvoltarea afacerii. Așadar, dacă desfășori activități în sectorul agricol și ai nevoie urgentă de numerar, optează pentru serviciile puse la dispoziție de Instant Factoring. Specialiștii noștri te vor îndruma la fiecare pas. Astfel, vei beneficia mai repede de pe urma facturilor emise clienților și neachitate