Economia globală este în centrul atenției de ceva vreme. În ciuda trendurilor îngrijorătoare care au apărut în 2023, în frunte cu inflația globală, piața muncii nu a suferit o lovitură puternică și încă nu se observă semne ale unei catastrofe financiare în viitorul apropiat. Dar, deși poate părea o victorie de etapă, este esențial de punctat că economia mondială rămâne totuși fragilă și în 2024.
Cel mai recent raport al Băncii Mondiale arată că deși ne apropiem de jumătatea a ceea ce trebuia să fie un deceniu transformator pentru dezvoltare, economia mondială este pe punctul să înregistreze un record negativ: cea mai lentă jumătate de deceniu din ultimii 30 de ani în ceea ce privește creșterea PIB-ului.
La prima vedere putem spune că economia mondială se află într-o situație mai bună decât anul trecut în aceeași perioadă, însă tensiunile geopolitice în continuă creștere pot crea noi probleme pentru economie. Faptul că marea parte a economiilor majore au înregistrat încetiniri în dezvoltare a dus, în mod evident, la perspective mai sumbre și pentru economiile aflate în curs de dezvoltare.
“Se preconizează că în 2024 creșterea comerțului mondial va fi doar la jumătate din media înregistrată în deceniul dinaintea pandemiei”, se arată în raportul Băncii Mondiale.
În plus “se preconizează o încetinire a creșterii economice globale pentru al treilea an consecutiv- de la 2,6% anul trecut la 2,4% în 2024, cu aproape trei sferturi de punct procentual sub media anilor 2010. În plus, economiile în curs de dezvoltare vor crește cu doar 3,9%. După o performanță dezamăgitoare anul trecut, țările cu venituri mici ar trebui să înregistreze o creștere de 5.5%, un rezultat mai slab față de ceea ce se preconiza anul trecut. În economiile avansate creșterea va încetini până la 1.2% în acest an, de la 1,5% în 2023”.
Unii economiști afirmă că economia globală este încă șubredă și că va continua să fie și mai vulnerabilă în acest an. O analiză în care sunt prezentate opiniilor unor economiști de top, prezentată de World Economic Forum, arată că există totuși un grup marginal de specialiști care prevăd o stabilizare și chiar o îmbunătățire a perspectivelor economice.
Totuși, “fără o corecție majoră a cursului pe care ne aflăm deja, anii 2020 vor rămâne în istorie ca un deceniu de oportunități irosite”, a declarat Indermit Gill, economist șef și vicepreședinte senior al Grupului Băncii Mondiale.
Specialiștii spun că boom-urile investiționale pot avea un rol extrem de important în transformarea economiilor aflate în curs de dezvoltare. Dar, “pentru a declanșa astfel de boom-uri, economiile în curs de dezvoltare trebuie să pună în aplicare pachete de politici cuprinzătoare pentru a îmbunătăți cadrele fiscale și monetare, pentru a extinde fluxurile financiare și pentru a îmbunătăți climatul investițional” a precizat Ayhan Kose, economist șef adjunct al Băncii Mondiale.
Impactul inteligenței artificiale
“Accesibilitatea și versatilitatea inteligenței artificiale sugerează un impact masiv în toate sectoarele economiei”, a arătat Christian Keller, șeful departamentului de cercetare economica de la Barclays.
În 2024, economiștii se așteaptă ca inteligența artificială generativă să schimbe regulile jocului și să genereze schimbări importante:
- 79% se așteaptă la o creștere a eficienței
- 74% preconizează o accelerare a inovației
- 57% vorbesc despre o creștere a nivelului de trai
- 23% evidențiază decuplarea productivității de salarii
- 56% se așteaptă la o scădere a încrederii
- 23% cred că inteligența artificială va avea un impact pozitiv asupra pieței muncii
Așa cum arată World Economic Forum, mulți specialiști sunt de părere că este necesară dezvoltarea unui nou model de creștere, un model care să echilibreze factorii de creștere și de productivitate cu complexitatea inovării, incluziunii, sustenabilității și rezilienței.
Rămân în continuare multe semne de întrebare referitoare la inflație și la piața muncii în 2024, iar politica va rămâne un factor major de incertitudine economică în 2024, inclusiv prin intermediul alegerilor prezidențiale din SUA, care ar putea avea consecințe imprevizibile pentru geopolitică, comerț și războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, se arată într-o analiză a Harvard Business Review.
Surse: