×
Business
Factoring

Business EDU

Top 7 surse de finanțare pentru business-ul tău

7-surse-de-finantare

Sursele de finanțare sunt deosebit de importante într-un business. Unul dintre cele mai grele obstacole cu care te poți confrunta în afacerea ta este lipsa banilor. Oricât de entuziasmat/ă ai fi la început, resursele financiare se vor termina la un moment dat. Tocmai pentru că abia ai pornit în afaceri sau clienții întârzie cu plata facturilor.

Se pot ivi chiar și probleme cu resursele umane. Angajații tăi pot fi nemulțumiți de remunerația pe care o primesc și pot pleca în orice moment. Devine din ce în ce mai greu să te descurci și încerci să cauți metode prin care îți poți salva afacerea de la eșec.

Top 7 surse de finanțare pentru business-ul tău

Există numeroase căi prin care poți obține finanțare, însă trebuie să le analizezi cu grijă. Cu ajutorul fiecărui tip de sursă financiară, vei putea scăpa rapid de problemele care apar din cauza banilor. Totuși, ai în vedere că nu toate implică aceleași consecințe.

Iată care sunt cele 7 surse de finanțare posibile pentru business-ul tău:

7. Investitori

Există 2 variante la care poți apela:

  • familie și prieteni;
  • business angels.

Familia și prietenii reprezintă primul sprijin la care poți apela când simți că afacerea ta nu mai poate rezista mult timp. Cu siguranță că ei te vor înțelege și te vor ajuta să treci peste perioada dificilă.

Deși sunt fără dobânzi sau comisioane, sumele împrumutate nu au cum să fie unele exorbitante. De asemenea, în cazul în  care nu poți restitui la timp banii, nu vei fi presat de penalități sau cu alte probleme. Însă, este destul de improbabil să poți apela mereu la bunăvoința lor pentru că o vorbă din popor spune că fiecare sac se golește la un moment dat.

Business angels reprezintă un grup de investitori care sunt dispuși să se implice în cât mai multe afaceri. Ei dispun de capitalul și experiența necesare pentru a transforma un domeniu care se prăbușește încet într-o afacere de succes. Cu toate acestea, este destul de greu să-i convingi pe acești oameni (care au văzut numeroase idei de afaceri) că ceea ce ai construit tu este genial.

Dacă totuși ai reușit, te vei bucura de investiții o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, vei acumula informații prețioase despre cum funcționează domeniul afacerilor și despre ceea ce poate fi îmbunătățit în cazul tău.

6. Fonduri nerambursabile

Astfel de finanțări provin din surse externe precum Uniunea Europeană, instituții guvernamentale și non-guvernamentale sau diverse asociații. Cel mai mare beneficiu se referă la faptul că nu vei fi nevoit să restitui banii pe care i-ai primit. Astfel, nu vei fi presat de intervale de timp prestabilite sau de comisioane exorbitante.

Totuși, implementarea unor proiecte bazate pe fonduri nerambursabile este influențată de o documentație riguroasă. Va trebui să aștepți foarte mult până când vei primi aprobările necesare. Intervalul poate fi cuprins între 6 și 12 luni. De asemenea, poate dura între 1 și 3 ani până când vei reuși să implementezi ceea ce ți-ai propus.

De asemenea, trebuie să ai câțiva bănuți puși deoparte pentru a reuși să îndeplinești condițiile de co-finanțare. Suma de care trebuie să dispui trebuie să fie între 10-50% din funcție de valoarea fondului nerambursabil.

5. Microfinanțare

Banii proveniți dintr-o asemenea sursă se adresează exclusiv firmelor mici și mijlocii. Proiectele finanțate cu această opțiune au căpătat popularitate în ultimii ani.

La fel ca în cazul fondurilor nerambursabile, trebuie să îndeplinești anumite condiții de eligibilitate. De asemenea, documentația necesară este destul de riguroasă, însă procesul de obținere nu se extinde pe intervale lungi de timp.

Sumele la care poți avea acces nu sunt suficient de mari, însă îți ajung pentru a acoperi câteva cheltuieli. Comisioanele și dobânzile sunt ceva mai ridicate decât cele în situația în care te-ai decis să apelezi la serviciile unei bănci.

4. Investiții de ordin bancar

Investițiile bancare reprezintă una dintre cele mai populare modalități prin care poți obține finanțare pentru afacerea ta. Poate lua diverse forme precum:

  • credite bancare;
  • linii de credit;
  • Scontare;
  • Forfetare, ș.a.

Poți obține numeroase beneficii numai în cazul în care dispui de un plan de afaceri bine stabilit dinainte. În cele mai multe cazuri, un asemenea plan este destul de greu de realizat și, mai apoi, acceptat de banca emitentă. Trebuie să justifici foarte clar cum și de ce vei folosi banii primiți.

Te poți bucura de avantajele primite din partea băncii fie pe termen scurt, fie pe termen lung în funcție de momentul în care se află afacerea ta.

Documentația și actele necesare sunt la fel de riguroase. În plus, procesarea se realizează lent. Așadar, va trebui să aștepți destul de mult până când vei primi aprobarea de finanțare.

De asemenea, se aplică dobânzi aferente fiecărei situații. În cazul în care nu respecți clauzele contractuale stabilite de la bun început, vor fi impuse penalități și amenzi. O astfel de situație va fi gestionată dificil, mai ales dacă ești la început de drum. Poți întâmpina probleme și în ceea ce privește data scadentă de plată a facturilor din partea partenerilor de afaceri. 

3. Obligațiuni și acțiuni

Deși este o sursă foarte eficientă și ușoară de finanțare, criteriile de emitere a obligațiunilor și acțiunilor nu se aplică pentru întreprinderile mici și mijlocii. Doar firmele foarte mari sunt vizate într-un astfel de proces. Momentul în care pot beneficia de asemenea servicii este atunci când doresc să își extindă afacerea.

Adunarea Generală a Acționarilor trebuie să emită o aprobare pentru ceea ce ți-ai propus să faci. Însă, nu vei fi nevoit/ă să aștepți foarte mult timp până când vei putea intra în posesia răspunsului afirmativ.

Vei avea nevoie, de asemenea, să găsești investitori care să fie de acord cu ceea ce ai de gând să faci. Totuși, nu va fi așa de greu, mai ales că probabil deja ți-ai format relații puternice de când activezi pe piață. 

2. Crowdfunding

Denumită și finanțare participativă, este o cale prin care poți obține surse de finanțare pe platforme online special destinate unui astfel de caz.

Vei putea primi ajutor fie din partea unor persoane fizice sau juridice. Va fi implicat, bineînțeles, un schimb reciproc. Tu vei primi bani de care ai nevoie, iar investitorii vor beneficia de anumite părți pe care le veți stabili anterior.

Se pot ivi cazuri în care cerințele de răscumpărare vor fi prea ridicate în comparație cu ceea ce ai tu nevoie. În plus, poți întâlni și persoane care nu au tocmai intenții bune. De aceea, este foarte bine să analizezi riguros istoricul persoanei cu care vei coopera.

Fiind una dintre metodele recent apărute pe piața din România, oamenii nu prea se înghesuie să primească finanțări prin utilizarea unei asemenea metode. Din acest motiv, sumele nu sunt foarte ridicate. O finanțare insuficientă îți poate crea probleme serioase. Cel mai probabil, banii nu o să-ți ajungă pentru acoperirea cheltuielilor și, implicit, vei fi nevoit/ă să apelezi la o altă metodă. În acest mod, îți vei crea alte obligații pe care s-ar putea să nu le poți onora.

1. Factoring

Factoringul face parte din modalitatea de investiții de ordin bancar, însă aduce câteva beneficii substanțiale comparativ cu celelalte metode. Este destinată mai ales celor care nu mai fac față situațiilor dificile apărute inevitabil la începutul unei afaceri.

O poți utiliza în momentul în care diferiți clienți stabilesc un termen foarte îndelungat de plată al facturilor. În această situație, nu vei mai putea să îți desfășori activitatea deoarece nu mai ai fonduri suficiente pentru acoperirea celorlalte cheltuieli generate în companie.

Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont pe Instant Factoring și să încarci factura respectivă. Procesul durează doar 3 minute. Vei primi răspunsul de aprobare sau respingere a facturii în maximum 2 ore. Dacă cererea a fost aprobată, banii vor fi livrați în cont în 24 de ore. Nu mai trebuie să îți faci griji că nu vei primi la timp banii și că trebuie să găsești o altă variantă.

În cazul în care întâmpini probleme sau nelămuriri, o echipă special pregătită te va asista în orice moment ai nevoie. Opțiunea este lipsită de detalii ascunse sau penalități care să  însumeze valori mult prea mari. Numărul de facturi pe care îl poți încărca este nelimitat și depinde doar de nevoile tale în acel moment.

Concluzii

În prezent, obținerea unei finanțări din partea unei persoane fizice sau juridice nu mai este chiar atât de dificilă. Sincopele prin care ești nevoit să treci vor fi trecute cu succes. Singura problemă care se poate ivi privește timpul în care te poți bucura de avantajele fiecărei metode. De asemenea, în cazul instituțiilor sau a fondurilor provenite din surse externe, criteriile de eligibilitate sunt destul de greu de atins.

Cum ai putea să-ți dezvolți afacerea dacă ești nevoit/ă să stai pe loc o anumită perioadă de timp? Totodată, trebuie să îți gestionezi foarte bine avansul primit pentru a nu fi supus penalităților sau creșterii dobânzii.

Felul în care alegi să obții și să utilizezi banii trebuie gândit foarte bine. În plus, este necesară conștientizarea tuturor consecințele implicate în procesele de acordare a finanțărilor. Analizează riguros toate metodele și alege-o pe cea care aduce cele mai multe beneficii pentru afacerea ta!

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!