×
Business

Business EDU

7 lucruri de știut la începutul unei afaceri

7 lucruri de stiut la inceputul unei afaceri

Începerea unei afaceri reprezintă pentru mulți antreprenori un pas important, însă cei mai mulți nu știu că menținerea ei în parametri optimi este de fapt cea mai mare provocare. După inițierea unei afaceri, apar numeroase provocări care pot destabiliza bunul mers al operațiunilor.

A fi antreprenor este un vis la care aspiră mulți oameni, însă există o serie de lucruri de care trebuie să ții cont pentru a evita aceste obstacole sau pentru a diminua efectele produse de ele.

Descoperă în rândurile următoare care sunt principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii după ce încep un business și ce soluții sunt recomandate în acest sens.

1. Lipsa de suport

Dacă ai trecut de etapa lansării, probabil că te aștepți ca lucrurile să meargă eficient de la sine. Cu toate acestea, atât business-ul, cât și antreprenorul au nevoie de sprijin. Pe de o parte, afacerea are nevoie de suport financiar, uman și tehnologic. Pe de altă parte, proprietarul afacerii (mai ales dacă nu are experiență) necesită un mentor sau un consilier care să îi ghideze pașii către îndeplinirea obiectivelor și misiunii firmei. 

În lipsa unui sprijin, antreprenorul poate fi descurajat de amploarea activității sau a dificultăților întâmpinate în contextul menținerii stabilității afacerii.

Soluție: se recomandă să apelezi la un mentor sau la alți antreprenori care au trecut prin situații asemănătoare. Aceștia te vor ghida spre o modalitate de a trece peste aceste dificultăți. Sfaturile și informațiile de care dispun ei o să-ți ofere inspirația de care ai nevoie pentru a continua misiunea firmei.

2. Administrarea resurselor financiare

Una dintre motivele pentru care afacerile eșuează în primii ani de la lansare vizează lipsa unei gestiuni clare a resurselor financiare. Adesea, proprietarii de afaceri nu își separă conturile companiei de cele personale, motiv pentru care tind să epuizeze resursele financiare ale firmei pe lucruri personale.

Cheltuielile inițiale pentru activități redundante nu fac decât să consume sume de bani care ar putea fi investiți sau folosiți pentru acoperirea unor costuri curente (achiziții de materie primă, salarii, etc). 

Gestionarea banilor devine și mai importantă când desfășurarea obiectului de activitate a afacerii generează cheltuieli, iar vânzarea de produse și prestarea de servicii se finalizează cu obținerea de venituri. Totuși, în unele situații, creanțele nu sunt încasate la timp, însă cheltuielile continuă să se acumuleze.

În lipsa unor rezerve sau a altor planuri de back-up, antreprenorii sunt nevoiți să apeleze la surse externe de finanțare pentru a acoperi costurile și a asigura continuarea afacerii.

Soluție: Este vital să ai o evidență clară a fluxului de cash în cadrul companiei tale. În cazul în care te confrunți cu dificultăți în ceea ce privește încasarea la timp a facturilor emise către clienți, poți apela la factoring. Nu doar că vei beneficia instant de cash, dar vei putea efectua plățile către furnizori, personal și alte entități. Astfel, se asigură menținerea desfășurării obiectului de activitate în condiții de profitabilitate. 

3. Lipsa unui plan și a unei strategii clare

Cu toate că s-ar putea să ai o imagine despre ceea ce vrei să obții, există posibilitatea să ajungi într-un punct în care nu vei putea alinia obiectivele afacerii cu imaginea respectivă sau măsurile luate să nu conducă spre îndeplinirea obiectivelor. Ba mai mult, afacerea ta poate fi expusă unor riscuri sau pot să apară probleme la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Soluție: Trebuie să abordezi rațional, dar cât mai curând posibil aceste probleme, în timp ce te vei focusa pe continuarea activității. Revizuiește planul de afaceri, strategia și tacticile ținând cont de o cercetare de piață. Acest lucru te va ajuta să descoperi dacă schimbarea abordării permite îndeplinirea obiectivelor afacerii.

4. Câștigarea încrederii clienților

Atragerea clienților și câștigarea încrederii lor reprezintă sarcini destul de dificile pe care companiile se bazează pentru a-și construi o bază puternică de clienți. Aceste sarcini sunt cele care asigura menținerea business-ului după lansare. Un portofoliu de clienți satisfăcuți pe deplin va contribui la dezvoltarea afacerii. Totodată, va susține construirea loialității față de brand, menită să conducă business-ul către performanță.

Într-o lume în care majoritatea companiilor vizează acest obiectiv, consumatorii sunt sceptici și nu se vor orienta către brandul tău dacă nu vei lua măsurile corespunzătoare.

Soluție: pentru a atrage clienți și pentru a le câștiga încrederea, ar trebui să implementezi o filosofie centrată pe client. Este necesar ca stabilirea strategiilor și luarea deciziilor să se realizeze ținând cont de profilul consumatorului.

5. Focusarea pe păstrarea clienților

După crearea unei baze consistente de clienți care să asigure profitabilitatea afacerii, este vitală păstrarea celor loiali. De cele mai multe ori, antreprenorii consideră că succesul depinde doar de atragerea unor noi clienți. Însă, cumpărăturile repetate efectuate de clienții loiali permit consolidarea cifrei de afaceri și implicit notorietatea pe piață. Adesea atragerea noilor clienți este mai costisitoare decât păstrarea clienților vechi.

Soluție: pentru a valorifica comportamentul de cumpărături repetate, companiile pot oferi avantaje speciale (reduceri, oferte personalizate, cadouri). De asemenea, ele pot organiza concursuri și evenimente în vederea fidelizării clienților. Acordă atenție recompensării loialității reale și nu clienților care efectuează un număr de achiziții sau care cheltuiesc o anumită sumă de bani.

6. Acces dificil la finanțare

Accesul la finanțare este vital în viața unei afaceri. Însă, acest aspect este împiedicat de o serie de factori precum vârsta și dimensiunea firmei. Accesul la finanțare este dificil pentru companiile aflate la început de drum, întrucât lipsa de informații și de active care să fie utilizate drept garanție reprezintă riscuri pentru instituțiile financiare bancare. 

Astfel, ele nu sunt dispuse să acorde start-up-urilor împrumuturi la fel de ușor ca marilor companii. În plus, ratele mari ale dobânzilor și birocrația excesivă limitează interesul noilor companii de a accesa astfel de surse.

Soluție: când finanțarea tradițională nu este o opțiune rentabilă, companiile pot apela la variante pe termen scurt de finanțare. Acestea se bazează pe valorificarea creanțelor neîncasate. Una dintre aceste alternative se referă la factoring, care implică acces rapid la lichidități, costuri 100% transparente, fără birocrație excesivă.

7.Amenințări privind securitate datelor

Creșterea numărului de cazuri de furt de date și de încălcare a securității solicită implementarea unor soluții digitale care să asigure securitatea cibernetică. 

Soluție: Este imperativ să implementezi o aplicație de protecție a datelor atât pentru siguranța companiei, cât și pentru cea a clienților. Se recomandă să efectuezi periodic copii de siguranță a datelor și să investești în servere și procesatoare de plăți sigure.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!