Indiferent de domeniul în care activează un antreprenor, planul de investitii al afacerii este un pilon important pentru atingerea succesului. În esență, dezvoltarea business-ului implică adoptarea unor decizii la nivel înalt. În baza unei evaluări realiste a tuturor schimbărilor ce vor surveni și implicit a impactului pe care le pot genera, se adoptă decizia de investitii.
Esențiale pentru orice business sunt investițiile, fiind cele care garantează un viitor sigur și prosper. Sunt afaceri care au urmat un curs firesc de dezvoltare, nefiind necesare investitii, ci doar o finanțare susținută de antreprenor.
Însă, în cele mai multe cazuri, realitatea mediului economic actual ne dovedește că business-urile au nevoie de investitii în permanență pentru a se dezvolta și a ajunge în postura în care performanța atinge pragul dorit. Astfel, prin investitii și inițiative noi se îmbunătățesc perspectivele unei afaceri.
Descoperă în rândurile următoarele mai multe informații despre factorii cheie ce trebuie analizați înainte de adoptarea deciziei de investiție.
Ce aspecte trebuie luate în considerare înainte de decizia de investitii?
Pentru a avea certitudinea că este un moment bun pentru investiții și că această decizie va contribui la dezvoltarea business-ului, antreprenorul trebuie să acorde atenție unor aspecte cheie precum:
Educația financiară
Orice antreprenor trebuie să dispună de un bagaj informațional divers, cu precădere în managementul riscurilor și gestionarea eficientă a finanțelor. Cei care dețin cunoștințe financiare nu doar că pot administra responsabil fondurile, ci prezintă o șansă mai mare de a preveni sau de a răspunde cu succes provocărilor întâmpinate.
Având în vedere și instabilitatea cu care se confruntă mediul de afaceri în acest moment, este bine ca orice antreprenor să dețină și o cultură investițională pentru a avea certitudinea că orice decizie adoptată îi va aduce rezultatele așteptate.
Astfel, ideal pentru orice business este ca orice investiție să fie efectuată în baza unei analize a factorilor de influență și totodată a planului strategic implementat.
Analiza factorilor macroeconomici și microeconomici
Înainte de orice investiție se recomandă o examinare a aspectelor de natură macroeconomică și microeconomică, ele având un impact semnificativ în bunul mers al unei afaceri. În planificarea strategică a business-ului sunt analizate numeroase aspecte în vederea identificării unor posibile riscuri financiare cu care se pot confrunta antreprenorii în urma unei investiții.
Factori macroeconomici
Printre factorii importanți de natură macroeconomică ce sunt investigați, menționăm:
- Inflația – pentru a efectua o investiție este nevoie de o stabilitate a prețurilor. În momentul în care există o creștere generală a lor pe un termen nedefinit, acest lucru generează o diminuare a valorii banilor și implicit a puterii lor de cumpărare. Existând o stabilitate a prețurilor, putem vorbi de obținerea unor avantaje atât pentru companii, cât și pentru consumatori. Dacă prețurile nu suferă variații, antreprenorii nu își asumă riscuri. Totodată, pot adopta decizia de investiție în cunoștință de cauză.
- Accesul la finantare – pentru ca business-ul să se dezvolte echilibrat este indicat ca antreprenorul să opteze pentru surse de finanțare flexibile, fructificând orice oportunitate oferită de acestea. Există numeroase posibilități de finanțare (programe europene, microfinanțarea Progress, factoring etc.) pentru antreprenorii aflați la început de drum, care își doresc atingerea unui scop ambițios legat de proiectul lor de afaceri. Spre exemplu, prin factoring, numeroși antreprenori au reușit să își dezvolte business-ul. Ei și-au îndeplinit obiective strategice privind procesele operaționale și performanțele cash-flow-ului.
- Cadrul legal – înainte de orice investiție este prioritar ca organizația să se documenteze asupra normelor legislative în vigoare, asigurându-se că decizia de investiție nu implică un impact major asupra dezvoltării business-ului. Multe dintre reglementările actuale influențează considerabil dezvoltarea antreprenoriatului.
Factori microeconomici
Din perspectivă microeconomică, antreprenorul trebuie să acorde atenție:
- Capitalului uman – pentru a avea succes în business este nevoie de o resursă umană bine gestionată, fiind un adevărat accelerator al progresului companiei. Spre exemplu, investiția în angajați este prioritară pentru orice organizație. Aceasta nu implică doar componenta legată de instruire. Ea presupune și motivarea financiară, cultura organizațională sau implicarea lor în proiectele companiei.
- Stabilității financiare a companiei – în vederea realizării unei investiții, organizația trebuie să fie stabilă din punct de vedere financiar. Dacă firma se confruntă cu datorii sau prezintă un control deficitar al finanțelor nu se recomandă realizarea unei investiții. Este important ca antreprenorul să pună în balanță câștigurile și cheltuielile. Astfel, poate obține o imagine reală a poziției sale din perspectivă financiară.
- Activității concurenților – forța concurenței existente pe o piață este asociată cu dificultatea accesului noilor antreprenori pe acea piață. Însă, esențial este crearea unui avantaj competitiv. Acesta poate fi legat de infrastructură, sistemul logistic, activitatea de marketing sau expertiza tehnică. Astfel, strategia de business trebuie să fie implementată pe fondul avantajului competitiv, reușind o diferențiere de concurență.
Tehnologia actuală
Este o certitudine că tehnologia are o influență majoră asupra structurii unei afaceri și managementului implementat. Din ce în ce mai multe companii investesc în soluții digitale în vederea obținerii unei eficiențe maxime a activității desfășurate. Prin urmare, o valorificare a tehnologiei poate crea adevărate oportunități pentru dezvoltarea unui business. Prin intermediul ei, un antreprenor câștigă:
- Timp prețios, fiind dedicat în totalitate planului strategic de dezvoltare a afacerii;
- Creșterea productivității;
- Clienți și parteneri mulțumiți;
- Acces rapid la informație actualizată;
- Costuri reduse privind procesele operaționale ale companiei;
- Comunicare eficientă cu publicul țintă.
În contextul digitalizării, soluțiile inovatoare joacă un rol cheie în eficientizarea și dezvoltarea activității companiilor. Se asigură astfel un nivel înalt de transparență și acuratețe a informațiilor. Astfel, investiția în soluții digitale este o prioritate pentru orice companie din mediul de afaceri.
Concluzii
Pentru a face investiții sigure pentru afacere, orice antreprenor trebuie să prezinte o mentalitate deschisă către nou și o disponibilitate pentru o evaluare realistă a poziției în care se află. Investițiile sunt un pas esențial în dezvoltarea unui business. Însă, ele trebuie efectuate în baza unei analize amănunțite privind aspectele ce influențează implementarea cu succes a unei idei de creștere a companiei.
O astfel de abordare este prioritară în găsirea momentului oportun pentru investițiile în dezvoltarea unui business.