Gestionarea fluxurilor de numerar este o parte critică a managementului unui business, indiferent că vorbim de perioade normale sau excepționale. Printre task-urile zilnice ale unui antreprenor, situația numerarului nu poate fi trecută cu vederea (mai ales atunci când se află într-o situație critică).
Având în vedere efectele crizei actuale, este necesar să înțelegem:
- ce este cash-flow-ul;
- care este importanța sa în business, respectiv economie;
- care sunt modalitățile de menținere a unui nivel sănătos de numerar.
Chiar și în perioadele dificile, există anumite aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți proteja afacerea. Unul dintre cele mai importante astfel de elemente este chiar fluxul de numerar din cadrul companiei tale.
Ce este cash-flow-ul?
Pe scurt, cash-flow-ul se referă la numerarul care intră și iese din afacerea ta.
Gândește-te la cash-flow ca la un simptom al corpului. Dacă este pozitiv, atunci compania ta este sănătoasă din punct de vedere financiar și toate operațiunile funcționează normal. Ai control asupra cheltuielilor, vânzările merg bine, iar fonduri sunt suficiente cât să menții rularea normală a afacerii.
Un nivel negativ al cash-flow-ului este semnalul de alarmă că lucrurile nu funcționează corect. Aici este nevoie de atenția și implicarea ta. Valoarea negativă arată că:
- nivelul cheltuielilor este mai mare decât ceea ce încasezi
- nu ai suficient cash pentru a-ți menține operațiunile și pentru a plăti datoriile.
Într-o perioadă de incertitudine economică, este deosebit de important să menții un nivel pozitiv al cash-flow-ului. Companii de toate dimensiunile riscă să intre în insolvență pentru că nu au acces la cash necesar supraviețuirii în fața crizei. Principala cauză este că mulți antreprenori români nu acordă suficientă atenție nivelului de cash-flow și nu adoptă acțiuni concrete pentru a-l îmbunătăți.
La ce este util cash flow-ul?
Cash-flow-ul are multe utilizări atât în exploatarea unei afaceri, cât și în efectuarea analizelor financiar-contabile. Astfel, cash flow-ul poate fi utilizat pentru a calcula:
- Valoare actualizată netă – din valoarea actualizată a intrărilor de numerar se scade valoarea actualizată a ieșirilor de numerar într-o anumită perioadă de timp.
- Rata internă de rentabilitate – se determină rentabilitatea obținută de investitor după realizarea unei investiții;
- Lichiditatea – capacitatea unei companii de a-și achita obligațiile financiare;
- Randamentul fluxului de numerar – cât de mulți bani generează o afacere pe acțiune, în raport cu prețul acțiunii, exprimat în procente;
- Fluxul de numerar per acțiune (CFPS) – numerar din activități operaționale împărțit la numărul de acțiuni aflate în circulație;
- Raportul de conversie în numerar – perioada de timp dintre momentul în care o companie își plătește inventarul (costul bunurilor vândute) și primește plata de la clienții săi este raportul de conversie în numerar;
- Plăți de dividende – cash flow-ul poate fi utilizat pentru a finanța plăți de dividende către investitori;
- Cheltuieli de capital – cash flow-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a finanța reinvestirea și creșterea în afaceri.
Ce importanță are cash flow-ul în cadrul economiei?
De-a lungul timpului, factorii de decizie din cadrul unei societăți au considerat că există mai multe aspecte care pot contribui la evoluția economică a unei țări. Așadar, obiectivele economice pot fi afectate:
- atât de relațiile macroeconomice;
- cât și de alte variabile, precum prețuri, gradul de ocupare al forței de muncă, etc.
Recent, a fost luat în considerare și comportamentul microeconomic. Pentru o analiză mai complexă, s-a identificat necesitatea includerii unor variabile care definesc evoluția și activitățile firmelor, printre care menționăm și cash-flow-ul.
Care sunt tipurile de cash-flow?
Există mai multe tipuri de fluxuri de numerar. De aceea, este important să înțelegi exact ce presupune fiecare dintre ele. Așadar, există:
- Numerar din activități operaționale – se referă la numerarul generat de activitățile de bază ale unei companii. Nu include cash-flow-ul (CF) din investiții. Acest lucru se găsește în Situația fluxurilor de numerar ale companiei.
- Flux de numerar gratuit în capitaluri proprii (FCFE) – reprezintă numerarul disponibil după reinvestirea din nou în afacere (cheltuieli de capital).
- Flux de numerar gratuit către firmă (FCFF) – este o măsură care presupune că o companie nu are efect de levier (datorie). Acest CF este utilizat în modelarea și evaluarea financiară.
- Modificarea netă a numerarului – se referă la modificarea valorii fluxului de numerar de la o perioadă contabilă la alta. Aceasta se găsește în partea de jos a situației de numerar.
Care sunt business-urile afectate de nivelul cash flow-ului?
În sectoarele în care costurile sunt ridicate și marjele scăzute (producție, alimentație și construcții), problemele legate de cashflow sunt mai frecvente.
În lipsa posibilității de a-și muta activitatea în online, companiile care au ca obiect de activitate bazat pe interacțiunea cu oameni (barurile, restaurantele, cinematografele, sălile de sport, ș.a.) au fost deosebit de afectate.
Sistarea unor legături economice ca urmare a restricțiilor de distanțare socială a condus la dezvoltarea unui CF deficitar care a determinat:
- Plăți întârziate;
- Cerere sezonieră;
- Cost fluctuant al materialelor;
- Planificare fiscală deficitară;
- Stocuri prea mari.
Sfaturi pentru gestionarea cash-flow-ului
Există câteva căi prin care să-ți gestionezi mai bine fluxul de numerar pentru a evita situațiile critice:
- Inventarul de control – prea multe stocuri în inventar se traduc în bani blocați. Estimând bine cererea și oferta, vei avea o mai bună evidență asupra stocului și cash-flow-ului.
- Colectează creanțe – configurează un program de încasări, utilizând un raport în care ai înregistrat data fiecărei creanțe. Urmărește-le pe cele restante.
- Termină relațiile neprofitabile – ia decizii cu privire la clienții care nu reușesc niciodată să plătească la timp.
Ce înseamnă un cash-flow pozitiv?
Cash flow pozitiv înseamnă că soldul net al situației fluxului de numerar al unei afaceri, pe o perioadă dată, este mai mare decât zero. Fluxul de numerar pozitiv este vital atunci când conduci o afacere de succes.
Chiar dacă profitul este obiectivul final atunci când vine vorba de sfârșitul exercițiului financiar, accesul zilnic la numerar este de fapt cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere.
Un cash-flow pozitiv înseamnă că te afli într-o situație relaxată, în care ai siguranța că:
- îți vei plăti angajații și furnizorii;
- îți vei putea achita cheltuielile operaționale.
Cu cât nivelul pozitiv este mai ridicat, cu atât mai bine. Ai posibilitatea de a face investiții, de a angaja oameni noi, de a prelua comenzi suplimentare și de a acumula noi clienți.
Ce determină nivelul negativ al cash-flow-ului?
Fluxul de numerar negativ nu înseamnă neapărat că performanța financiară a unei companii a fost slabă. Există multe motive pentru care un business ar declara profit, dar ar putea să aibă totuși puțin numerar disponibil.
La evaluarea performanței financiare a unei companii, este important să ne uităm la tendințele pe termen lung și la o varietate de situații financiare.
Cu toate acestea, principalul motiv pentru un CF negativ se referă la întârzierea încasărilor de la clienți. Ai prestat deja serviciile sau ai livrat bunurile, însă e nevoie să aștepți încă 30 sau 60 de zile până când îți încasezi banii. În acest timp, tu rămâi cu banii blocați și cash-flow negativ.
Ar putea fi și alte cauze: datoriile mari, cheltuielile neprogramate/ peste nivelul stabilit, lipsa controlului asupra situației financiare, etc.
Mai mult decât atât, CF-ul negativ are capacitatea de a limita investițiile și de a pune presiune pe business.
Cum poți îmbunătăți CF-ul?
Cea mai simplă și rapidă variantă este factoringul. Factoringul îți oferă posibilitatea de a finanța facturile neîncasate de la clienții tăi (care se află încă în termenul de plată). Îți vei primi banii mai repede. Vei evita banii blocați timp de câteva săptămâni până la scadență, având acces instant la cash.
Procesul pe www.instantfactoring.com e foarte simplu și rapid. Îți faci cont în câteva minute și completezi cererea de finanțare. A doua zi, ai deja banii în cont. Comisionul este calculat în funcție de 3 factori:
- numărul de zile rămase până la scadență;
- valoarea facturii pe care o vinzi.
Vei avea un comision transparent fix, pe care îl vei ști încă de la început.
Cum te ajută factoringul să ai un cash-flow pozitiv?
Primești banii rapid, fără birocrație inutilă și timpi infiniți de așteptare. Banii încasați pot fi utilizați pentru a echilibra nivelul de cash-flow din firmă și pentru a reveni pe traiectoria normală.
Din moment ce facturile pe care le finanțezi sunt pentru servicii prestate sau pentru produse livrate, factoringul nu reprezintă o datorie sau un credit. El îți permite să îți primești banii proprii, mai repede.
Care sunt avantajele și dezavantajele factoringului?
Printre avantajele acestei metode de îmbunătățire a CF-ului se numără:
- obținerea imediată a numerarului;
- posibilitatea modificării termenelor de plată stabilite cu clienții mari și foarte mari;
- identificarea bonității clienților comerciali;
- protecția în fața altor datorii neperformante;
- flexibilitatea contractelor;
- reprezintă o soluție pe termen scurt;
- utilizează facturile ca garanție.
Neajunsurile factoringului se referă la:
- costul mai mare comparativ cu linia de credit;
- soluționarea doar a unei singure probleme financiare – cea a cashflow-ului.
Concluzii
Pe lângă profitabilitate, companiile trebuie să asigure un flux de numerar suficient pentru a supraviețui.
Nivelul acestui circuit de bani poate fi influențat de factorii macro și microeconomici. În plus, fluxurile de numerar din companii au capacitatea de a genera efecte pozitive sau negative asupra economiei generale.