×
Business

Business EDU

Cum îți poți proteja afacerea de riscuri financiare?

if-img-blog-2

Progresul economic înregistrat până în prezent a provocat numeroase schimbări în viața economică. Inovațiile tehnologice au determinat o preocupare majoră în ceea ce privește riscurile financiare.

În condițiile pandemiei de Covid-19, problema riscului financiar amplifică toate incertitudinile antreprenorilor privind desfășurarea activităților. Majoritatea antreprenorilor adoptă decizii în condiții de risc, fapt ce le afectează siguranța afacerilor.

Realizarea unui plan de gestionare privind riscurile financiare este esențială pentru reușita afacerii tale.

O atenție deosebită trebuie să acorzi anticipării și analizării potențialelor riscuri financiare ce pot apărea, precum și identificării unor soluții sigure prin care îți poți proteja afacerea.

În rândurile următoare vei regăsi informații relevante despre metodele cele mai eficiente pe care le poți aborda în vederea asigurării unor fluxuri sigure în cadrul afacerii tale.

Importanța managementului riscurilor în dezvoltarea afacerii

Adaptarea firmelor la condiții tot mai competitive și dinamice nu este posibilă fără un management al riscurilor solid și stabil. Managementul riscurilor presupune iscusința de a adopta decizii într-un mediu dominat de incertitudini. O afacere poate prospera sau nu în funcție de deciziile și demersurile efectuate de către angajați. Importanța riscului este determinată de două aspecte cheie:

  • Apariția unor situații ce produc efecte negative – în vederea soluționării acestora este creată o politică de protecție;
  • Anticiparea riscurilor prin implementarea unei politici de prevenire.

Implementarea unui management eficient al riscurilor are în vedere o analiză amănunțită a riscurilor și, totodată, utilizarea unor metode sigure, care contribuie la reducerea eventualelor pierderi.

Această analiză presupune identificarea cauzelor de risc, acțiune primordială în evaluarea obiectivă a riscurilor cu care se poate confrunta firma.

Este important de menționat faptul că un management al riscului implementat corect are o mare contribuție în privința adoptării unor decizii organizaționale corecte, care să asigure o performanță superioară în afacere.

Atenția nu trebuie să fie concentrată doar pe diminuarea pierderilor, ci și pe valorificarea tuturor oportunităților existente pe piața financiară. Chiar dacă există diferențe între domeniile de activitate, preocuparea antreprenorilor este aceeași privind nevoile și capacitățile investiționale. Spre exemplu, afacerile din sectorul agricol sau al construcțiilor se confruntă cu lipsa fondurilor pentru investiții. Riscurile financiare mai ridicate sunt resimțite de firmele din comerț deoarece nu dispun întotdeauna de resurse pentru acoperirea creditelor contractate.

Din acest motiv, este esențială o disciplină corectă pentru a te proteja împotriva riscurilor financiare și, totodată, pentru a găsi soluții eficiente în vederea garantării resurselor pentru bunul mers al activității.

Rolul factoringului în protejarea afacerii de riscuri financiare

O metodă sigură de a te proteja de riscuri financiare și a dispune de lichidități este factoring-ul.

Dacă întâmpini probleme în privința întârzierii plăților facturilor efectuate de clienți sau parteneri de afaceri, o soluție eficientă care te poate salva este serviciul de factoring.

Lipsa de lichiditate poate însemna un real risc în privința acoperirii obligațiilor financiare. Companiile care se confruntă cu această problemă întâmpină numeroase dificultăți în ceea ce privește menținerea credibilității pe piața în care se activează.

Ținând cont de condițiile riguroase pe care le au instituțiile bancare privind acordarea creditelor, numeroși antreprenori aleg alte soluții ce le asigură un fond financiar necesar pentru continuarea activității.

Din acest motiv, pentru a rezolva lipsa lichidităților și procesul de încasare a creanțelor, companiile își garantează un flux de numerar în vederea plății asociaților/ furnizorilor prin factoring.

Acest serviciu financiar este ales datorită avantajelor oferite, mai exact acesta:

  • Îmbunătățește considerabil și repede lichiditatea;
  • Protejează afacerea de riscurile ce pot surveni din neplată;
  • Reprezintă o sursă sigură de finanțare mai ales pentru caracterul flexibil prezentat;
  • Furnizează alte servicii complementare privind gestionarea eficace a creanțelor.

Protejarea afacerii cu ajutorul factoringului este o soluție sigură deoarece asigură capitalul necesar pentru continuarea activității și contribuie la îmbunătățirea performanțelor și a indicatorilor financiari. Instant Factoring vine în sprijinul antreprenorilor cu acest serviciu financiar pentru a monitoriza încasarea creanțelor și a oferi siguranța în ceea ce privește riscul de neplată.

Prin intermediul acestuia, companiile își minimizează potențialele riscuri financiare ce pot afecta bunul mers al activității.

Alte metode de protejare împotriva riscurilor financiare

Având în vedere contextul nefavorabil în care ne aflăm, la care se adaugă și o instabilitate în plan economic la nivelul întregii țări, este esențial ca firmele să se adapteze noilor condiții și să devină mult mai flexibili.

Din acest motiv, pentru a avea o siguranță privind procesele de afaceri ce se vor derula, este indicat să acorzi atenție și asupra unor finanțări prin aport la capital sau prin îndatorare. Poți obține finanțare prin intermediul:

  • Investitorilor – poți apela la rude sau prieteni apropiați în vederea obținerii unor fonduri, nefiind necesară existența dobânzilor.Suma primită nu va fi una substanțială, dar te poate ajuta să treci peste anumite piedici, ce îți pun în pericol bunul mers al activității. Totodată, poți solicita sprijin de la investitori interesați să se implice ca asociați în business-ul tău. Pe lângă aportul financiar oferit, aceștia propun soluții de dezvoltare în baza experienței dobândite pe piața financiară.
  • Credite bancare – este una dintre opțiunile căutate de majoritatea antreprenorilor datorită diverselor linii de credit puse la dispoziție de instituțiile bancare. Dar, înainte de a apela la un credit bancar, trebuie să iei în considerare și ce presupune împrumutul, condițiile acordării lui și garanțiile pe care le oferi pentru acesta. Trebuie luate în considerare nevoile reale ale companiei pentru a estima cu aproximație valoarea creditului.
  • Credite comerciale –  sunt acordate de către un furnizor de bunuri și servicii. Pentru o afacere aflată la început de drum, acest credit este o importantă sursă generatoare de cash-flow, ce oferă alternativa de a cumpăra și comercializa bunuri/servicii cu plata ulterioară. Această metodă de finanțare implică o seriozitate și o relație comercială fondată pe încredere deplină și reciprocă.

Concluzii

Indiferent de stadiul afacerii tale, lipsa capitalului îți poate crea numeroase probleme în acoperirea obligațiilor financiare, fapt ce poate conduce la pierderi financiare semnificative. Din acest motiv, este primordial să găsești soluții pentru a-ți proteja afacerea de riscurile financiare.

Important pentru activitatea pe care o desfășori este să selectezi inteligent o sursă de finanțare potrivită, care să îți ofere numeroase avantaje.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!