După un an marcat de multe incertitudini și dificultăți pentru mediul de afaceri, întreprinderile mici și mijlocii au fost nevoite să se adapteze unui nou context economic. Pandemia a condus la numeroase schimbări în mediul de business, fapt pentru care antreprenorii au schimbat strategia și au realizat compromisuri financiare.
Din cauza acestor condiții nefavorabile economiei, începutul anului 2021 a fost unul marcat de fuziuni, preluări, un comportament de consum atipic, dar și de apariția a numeroase startup-uri inovatoare și parteneriate între companii.
În prezent, foarte multe companii s-au adaptat contextului economic, iar strategia de business este puternic influențată de dorința de inovare atât din punct de vedere al produselor și serviciilor noi, cât și din perspectiva proceselor financiare. În mod cert, mediul economic și evoluția tehnologică au fost factorii care au schimbat necesitățile oamenilor și implicit al afacerilor.
În rândurile următoare vei afla informații utile despre provocările și oportunitățile din mediul actual de business și cum se adaptează afacerile la aceste tendințe.
Provocări și oportunități în mediul actual de afaceri
Criza generată de Covid-19 a avut un impact major asupra mediului de afaceri. Astfel, antreprenorii au întâmpinat numeroase obstacole în privința bunăstării angajaților, a prevenirii diminuării profitului și totodată a implicării clienților. Din acest motiv, aceștia au realizat multe eforturi pentru a menține echipa unită și pentru a dispune de resurse și sisteme bazate pe noile inovații ale tehnologiei actuale.
Digitalizarea – o cheie importantă pentru un viitor prosper al mediului de business
Digitalizarea este un concept complex care include mai multe înțelesuri și care vizează adoptarea tehnologiei actuale în procesele operaționale, dar și adaptarea rezultatului final ce ajunge la client. În funcție de obiectul de activitate al firmei și necesitățile acesteia, digitalizarea presupune o abordare diferită a întregului proces de business.
Aceasta atrage numeroase avantaje, dat fiind faptul că astăzi orice afacere are nevoie de o parte digitală. Indiferent de piața pe care activezi este nevoie de adoptarea unor soluții digitale în vederea dezvoltării proceselor de business. Pentru unele afaceri, acest aspect este o mare oportunitate, care poate face diferența între reușită sau eșec.
Anul acesta, tot mai multe companii și-au îmbunătățit procesele operaționale apelând la soluții digitale, reușind o optimizare din punct de vedere tehnic și financiar. Însă, pentru unele firme infrastructura digitală rămâne o provocare, în care implementarea unor sisteme inovative implică timp, resurse și un plan strategic bine pus la punct.
Menținerea unui cash-flow stabil – o preocupare constantă a companiilor
Una dintre provocările din acest an cu care se confruntă business-urile se referă la menținerea unui nivel optim al cash-flow-ului. În principal, lipsa unui cash-flow stabil a fost provocat de factori cu mare impact asupra proceselor operaționale, precum
- Diminuarea vânzărilor;
- Imposibilitatea de a accesa surse de finanțare viabile pentru unele business-uri (cele aflate la început de drum);
- Lipsa plăților de încasat sau întârzierea plăților de la clienți;
Este esențială realizarea unei analize constante a cash-flow-ului deoarece aceasta permite:
- O perspectivă privind vânzările realizate;
- Adoptarea unor decizii cu privire la relația cu partenerii firmei;
- Un control mai riguros asupra proceselor de business.
Așadar, cash-flow-ul este vital pentru orice afacere, iar gestionarea lui într-o manieră eficientă va crea premisele unei previziuni financiare necesare dezvoltării unei afaceri.
Accesul la finanțare – O problemă des întâlnită în antreprenoriatul românesc
În mod cert, lipsa lichidității obligă în final compania să apeleze la surse de finanțare, dar care și acestea emit unele obligații de respectat.
La mare căutare este și obținerea finanțării prin credite bancare sau alte investiții de ordin bancar, însă nu toate companiile se încadrează în cerințele impuse de instituțiile bancare. Cel puțin pentru companiile la început de drum, este foarte greu să obțină o astfel de finanțare. Însă, în prezent, se regăsesc numeroase oportunități de finanțare, cu diverse avantaje pentru întreprinderile mici și mijlocii.
O oportunitate în privința finanțării o constă fondurile nerambursabile oferite de instituții europene, dar și microfinanțarea sau factoringul.
Serviciile de factoring reprezintă o soluție eficientă pentru numeroase companii care se confruntă cu optimizarea încasărilor. Întârzierile privind încasările de la clienții și partenerii firmei înseamnă un dezechilibru la nivelul cash-flow-ului, care poate avea repercursiuni asupra întregii activități de business. Având oportunitatea de a apela la această soluție de finanțare, numeroși antreprenori au garanția unei gestionări a creanțelor/ facturilor într-un mod mult mai sigur, eficient și de durată.
Adaptarea business-ului la mediul de afaceri actual
Pentru a face față tuturor provocărilor din mediul economic actual, companiile trebuie să-și alinieze business-ul la tendințele din piața în care activează. În vederea asigurării unei continuități a activității pe care o desfășoară, antreprenorii trebuie să își adapteze strategia de afaceri în contextul unei evoluții tehnologice generate de noile inovații apărute. Firmele au fost în situația de a-și regândi planul strategic de dezvoltare urmărind ca direcții de adaptare a afacerii:
- Diminuarea costurilor pentru a echilibra fluxul de numerar necesar funcționării proceselor operaționale;
- Realizarea unor produse/ servicii inovative în vederea creșterii portofoliului;
- Optimizarea proceselor de business pentru a crește eficiența firmei;
- Apelarea la surse de finanțare sigure care să protejeze afacerea de riscuri financiare;
- Investirea în soluții digitale pentru dezvoltarea activității desfășurate;
- Analiza portofoliului de clienți în vederea verificării respectării obligațiilor față de companie;
- Orientarea afacerii către mediul online pentru a garanta un flux de noi clienți.
În prezent, firmele trebui să se adapteze la un mediu de afaceri mult mai competitiv și dinamic. Din acest motiv, este primordial să acorde atenție noilor schimbări din viața economică și să își adapteze strategia de afaceri ținând cont de factorii ce pot influența buna funcționare a activității. Totodată, este esențial ca firmele să valorifice oportunitățile ce se ivesc pe piața pe care activează.
Concluzii
Schimbărilor apărute în mediul de afaceri au determinat firmele să se adapteze contextului nou al economiei pentru atingerea exigențelor pieței. În prezent, companiile se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește:
- dezvoltarea afacerii;
- concurența;
- comportamentul variabil al consumatorilor;
- menținerea stabilă a cash-flow-ului.
Din perspectiva oportunităților, firmele își pot îmbunătăți procesele operaționale datorită digitalizării. Ca direcții strategice, agenții economici urmăresc o dezvoltare a relațiilor cu clienții și partenerii și totodată o stabilitate financiară. În acest sens, aceștia devin mult mai prudenți din perspectiva riscurilor financiare.