Momentul în care te decizi să pornești o afacere este unul foarte important pentru că va trebui să realizezi foarte multe lucruri. Domeniul antreprenoriatului este unul presărat de multe obstacole și dificultăți. Realizările se lasă așteptate, iar atunci când apar sunt obturate de alte situații neprevăzute.
Lucrurile parcă devin și mai dificile atunci când ești la început de drum. Îți imaginezi succesul ca pe ceva care se află într-un viitor îndepărtat. Îți direcționezi toată energia și resursele materiale disponibile pentru a-l atinge, însă ai impresia că te lupți cu morile de vânt.
Într-adevăr, este foarte greu să rămâi pe linia de plutire, mai ales când nu știi exact cum ar trebui să reacționezi. Te confrunți adesea cu întârzierea plății facturilor emise către partenerii de afaceri sau clienți? O asemenea problemă este tot mai des întâlnită și provoacă numeroase neplăceri la nivelul tuturor tipurilor de afaceri.
Tocmai de aceea, au apărut diverse posibilități de finanțare precum factoringul sau scontarea. Cele două metode sunt destul de asemănătoare, tocmai de aceea decizia finală este luată destul de greu. Însă, există câteva diferențe importante pe care ar trebui să le iei în considerare.
Ce este scontarea și ce presupune?
Când furnizorul a stabilit o dată scadentă destul de strictă pe care nu o poți îndeplini, ai nevoie urgentă de finanțare. Un asemenea scenariu se aplică și atunci când achiziționarea resurselor materiale nu poate acoperi valoarea produsului finit.
Tocmai de aceea ai nevoie de diverse modalități de finanțare. În momentul în care ai decis să apelezi la scontare trebuie să știi că vei beneficia de serviciile unei bănci. Instituția respectivă va cumpăra creanțele de la tine, însă va percepe comision și dobânda aferente situației.
Care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale scontării?
Poate te va încânta pe moment ideea că vei putea să îți desfășori în liniște activitățile, fără a mai avea grija neplăților. Însă, trebuie să te gândești foarte bine când iei decizia de a te baza pe serviciul de scontare.
Într-adevăr, vei putea beneficia de câteva avantaje substanțiale:
- te vei bucura de manipularea lichidităților după bunul plac;
- poți beneficia de alte scontări;
- îți poți menține reputația.
Însă, oricât de bine ar suna un asemenea scenariu, trebuie să ai în vedere și principalele obstacole pe care le vei întâlni. Așadar, vor fi admise doar CEC-urile sau biletele la ordin pentru derularea procesului de scontare. Nu trebuie să uiți că apelezi la serviciile unei instituții publice. Tocmai de aceea, obligațiile care ți se impun precum și datele pe care trebuie să le respecți sunt destul de drastice.
Pentru a sconta biletele la ordin sau cecurile, acestea trebuie să fie încasate în cel mult 180 de zile. O asemenea condiție se aplică din momentul în care banca respectivă a înregistrat și a aprobat cererea de scontare.
În cazul în care cel care este răspunzător de plata creanțelor nu respectă termenul se aplică 2 scenarii:
- Dacă ai destui bani în cont pentru a acoperi neplata, vei primi un telefon din partea băncii. Vei fi informat/ă cu privire la refuzul plății de către cel/ cea în cauză.
- În caz contrar, vei și înștiințat/ă că va trebui să plătești contravaloarea neplății în termen de 30 de zile.
Ce este factoringul și cui i se adresează?
Factoringul este un serviciu financiar care îți permite să încasezi valoarea facturilor în avans față de termenul de plată agreat cu clientul tău. Singura condiție care trebuie să fie îndeplinită este ca respectivul document să se afle înainte de termenul de scadență. Cu această opțiune de finanțare, lipsa de lichidități cu care se confruntă cele mai multe afaceri va fi redusă semnificativ.
Un asemenea serviciu financiar poate fi aplicat pentru toate domeniile de afaceri. Totuși, cea mai mare nevoie se resimte în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, care obțin destul de greu oportunități de finanțare.Instant Factoring are scopul tocmai de a ajuta astfel de firme să se dezvolte continuu. De asemenea, reprezintă o șansă incredibilă de a reduce discrepanțele care s-au format din cauza succesului răsunător al firmelor mari.
Cum funcționează aplicația Instant Factoring?
Procesul prin care poți beneficia de serviciile oferite de Instant Factoring este extrem de facil. De asemenea, detaliile implicate prezintă un nivel redus de complexitate. Totul se desfășoară rapid și transparent.
În primul rând, va trebui să îți faci un cont pe platforma Instant Factoring.
Pasul doi este să încarci factura pe care vrei să o încasezi imediat.
Procesul va dura doar câteva minute. Interfața prietenoasă a site-ului îți va înlesni logarea sau navigarea pe site.
Echipa Instant Factoring va analiza cererea pe care ai realizat-o și va trimite un răspuns în decurs de maxim 2 ore. Nici nu vei simți când a trecut timpul. În cazul în care cererea ta va fi aprobată, vei primi banii în 24 de ore, fără alte cereri sau proceduri birocratice.
Care sunt principalele beneficii oferite de aplicația Instant Factoring?
Serviciul de factoring presupune exploatarea la maximum a tehnologiei pentru a atinge rezultatele de care ai nevoie. Totul se realizează exclusiv online, fără a mai fi nevoit/ă să găsești banca potrivită pentru a putea beneficia de finanțare.
În același timp, nu vor mai fi necesare un număr imens de documente și date rigide. Nu îți este nimic impus în mod strict. Nici vizitele regulate sau discuțiile interminabile cu reprezentanții băncilor nu vor mai reprezenta aspecte greu de gestionat.
Ești liber/ă să înregistrezi câte facturi îți dorești. Termenele de plată pot fi de 30 60, 90 de zile sau chiar mai lungi dacă situația o cere. Poți consulta rapid și transparent situația soldului tău pentru a te asigura că totul este în regulă.
Nimic parcă nu pare ușor când vine vorba de domeniul afacerilor. Achitarea plăților se realizează din ce în ce mai greu, iar oamenii încep să privească cu suspiciune afacerea ta. Și parcă devine și mai greu atunci când conduci o companie mică sau mijlocie. Lucrurile merg mult mai încet în comparație cu situația celor cu experiență. Nu știi exact cum să acționezi și prin ce mijloace.
Este un drum anevoios pe care încerci să-l parcurgi până la destinația finală, dar ești oprit/ă mereu de ceva: banii. Oricât de mult ai excela într-un domeniu, banii sunt cei care dictează cum ar trebui să acționezi în continuare. Sau, oricât de calitative sunt produsele și serviciile tale, tot ce contează la final:
- dacă ți-ai încasat banii de la clienți;
- dacă o să-ți ajungă banii pentru acoperirea costurilor generate în cadrul companiei.
Chiar dacă uneori încerci să îi gestionezi așa cum trebuie, adesea pot să apară obstacole care să-ți îngreuneze mersul bun al lucrurilor.
Concluzii
Îți dorești să evoluezi continuu, însă rămâi blocat la stadiul de a găsi o metodă de finanțare rapidă și eficientă. Totuși, nu ești nu ești sigur/ă care e mai potrivită pentru tine. Ia în calcul toate avantajele și dezavantajele pe care le presupune atât finanțarea prin factoring, cât și cea prin scontare. Alege varianta care se pretează cel mai bine pe nevoile business-ului tău!