×
Factoring

Business EDU

Surse de finantare pentru afacerea ta – ce alegi între factoring și credit?

ce surse de finantare sunt potrivite pentru afacerea ta

Accesul la surse de finantare reprezintă cel mai important aspect în ceea ce privește înființarea și administrarea unei afaceri. Atingerea obiectivelor economice și integrarea strategiei de business sunt determinate de potențialul financiar. 

Din acest motiv, numeroși antreprenori întâmpină dificultăți în privința alegerii unei surse de finantare sigure, care să asigure succesul în afacere. 

Este important de menționat faptul că dezvoltarea unui business depinde în mare măsură de investițiile aduse. Indiferent de stadiul afacerii, există necesitatea de finanțare pentru a exista o dezvoltare armonioasă a proceselor companiei.

Prin urmare, dacă nu există fonduri proprii de finanțare, te poți focusa pe accesarea unor surse externe de finantare, care să contribuie atât la consolidarea afacerii, cât și la obținerea de performanță. Dar, la finanțarea afacerii trebuie ținut cont de și de caracterul de permanență al sursei.

În rândurile de mai jos, vei regăsi informații utile despre 2 surse de finantare importante la care poți apela pentru business-ul tău. Te invităm să descoperi rolul pe care îl poate avea fiecare în dezvoltarea afacerii tale precum și avantajele și dezavantajele generate de acestea.

Finanțarea business-ului prin credit bancar

Creditul bancar este principala opțiune a antreprenorilor în ceea ce privește finanțarea afacerii. Acesta are inclus o paletă vastă de raporturi de credit pe:

  • Perioadă scurtă (<1 an) – această linie de credit este oferită în special pentru creditele de consum, rambursarea efectuându-se la data scadenței;
  • Medie (1-5 ani) – creditele sunt oferite atât pentru activitățile curente, cât și pentru nevoile de investiții. Rambursarea se poate realiza în eșalonat (tranșe lunare sau trimestriale), după cum s-a stabilit în contract;
  • De lungă durată (> 5 ani) – creditele sunt destinate investițiilor pe o perioadă lungă de timp, iar rambursarea se realizează în tranșe planificate.

Raporturile de credit ale companiilor cu instituțiile bancare sunt bazate pe reciprocitate. Mai exact, companiile creează depozite pe care băncile le folosesc ca resurse, iar instituția bancară oferă credite celorlalte firme atât pentru necesitățile curente, cât și pentru investiții.

Împrumuturile bancare sunt acordate în baza respectării unor principii, ce sunt legate de întregul sistem de creditare. Acestea implică:

  • Rambursarea;
  • Plata;
  • Scadență.

Creditul bancar – Avantaje și dezavantaje

Creditul bancar ca sursă de finanțare a afacerii prezintă următoarele avantaje:

  • Dobândirea unor noi resurse financiare;
  • Un nivel ridicat de flexibilitate privind suma acordată, condițiile de creditare etc;
  • Existența unei priviri de ansamblu asupra planului de afaceri (ideea afacerii, obiective, strategii eficiente) în vederea recunoașterii potențialului business-ului de către instituția bancară;
  • Asigurarea unui acces mult mai facil la diferite servicii acordate de instituția bancară, în baza relației întemeiate cu aceasta.

Printre dezavantajele creditului bancar ca resursă de finanțare, menționăm:

  • Abordarea prudentă și ușor ezitantă a băncilor privind acordarea finanțării companiilor la început de drum;
  • Generarea unor riscuri legate de imposibilitatea respectării obligațiilor de plată, în cazul falimentului;
  • Posibilitatea apariției unor noi condiții/restricții legate de mediul de afaceri;
  • Existența unei posibile fluctuații în ceea ce privește rata dobânzii.

Un aspect important de menționat constă în faptul că instituția bancară impune anumite garanții reale în vederea furnizării creditului. Prin intermediul acestor garanții, banca are certitudinea că datoria se poate acoperi.

Pentru a avea o certitudine privind obținerea unui credit, antreprenorul trebuie să pregătească un set cu documentele solicitate de bancă și, totodată, să acorde o garanție în schimbul acestuia. Garanțiile pot consta în imobile, utilaje sau obiecte aflate în proprietatea companiei, reușind să obțină calitatea de ipotecă.

Este important o apreciere corectă a valorii creditului în corespondență cu:

  • necesitățile actuale ale afacerii;
  • capacitatea companiei de a rambursa valoarea creditului.

Finanțarea facturilor ca resursă financiară pentru afacere

Factoringul reprezintă, în prezent, soluția de finanțare sigură și eficientă pentru orice afacere la început de drum sau în curs de dezvoltare. Având în vedere circumstanțele riguroase impuse de instituțiile bancare pentru oferirea creditelor către companii, acestea și-au îndreptat atenția către alte surse ce le poate asigura fondurile financiare pentru afacere. 

Foarte mulți întreprinzători aleg factoringul ca sursă de finanțare datorită beneficiilor pe care le oferă acesta. Finanțarea prin factoring nu implică niciun tip de garanție materială, iar cheltuielile sunt legate strict de comision și dobânda furnizată pentru valoarea sumei. 

Metodă este utilizată cu precădere de firmele focusate pe dezvoltarea cifrei de afaceri. Acestea apelează la instituții specializate pentru a beneficia de monitorizarea încasării creanțelor și siguranța privind riscurile de neplată generate. Instant Factoring vine în sprijinul întreprinzătorilor cu acest serviciu financiar, menit să faciliteză într-un mod transparent și sigur întregul proces de încasare a valorii facturilor emise.

Avantajele și dezavantajele factoringului ca sursă de finanțare pentru afacere

  • Garantează un flux de numerar, ce contribuie la susținerea plăților;
  • Nu intervine în structura acționariatului în companie;
  • Este o sursă sigură pentru companie datorită flexibilității și eficientizării întregului proces de finanțare;
  • Implică un timp foarte scurt de aprobare a finanțării comparativ cu alte metode;
  • Creșterea vânzărilor și a cifrei de afacere implică o susținere a finanțării;
  • Poate fi utilizată și de companiile la început de drum, ce nu se încadrează în condițiile acordării unui credit bancar;
  • Nu presupune garanții adiționale;
  • Sunt furnizate servicii complementare în ceea ce privește administrarea corectă a creanțelor și estimarea eventualelor riscuri ce pot interveni;
  • Factorul oferă rapoarte permanente privind monitorizarea cash-flow-ului;

Printre dezavantajele utilizării factoringului ca sursă de finanțare menționăm:

  • În unele situații, presupune notificări și noi contacte cu clienții;
  • Vizează o bună organizare privind gestionarea plății facturilor;
  • Implică un cost mai ridicat datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă, comparativ cu o linie de credit clasică;

Finanțarea prin intermediul factoringului este soluția ideală pentru orice afacere deoarece garantează capitalul în vederea dezvoltării proceselor firmei și, implicit, a indicatorilor financiari. Totodată, este o cale sigură de eliminare a dependenței de încasare privind facturile.

Concluzii

Realizând o comparație cu creditul bancar, factoringul nu numai că oferă finanțare, ci și implică o serie de servicii complementare de supraveghere, colectare și securitate împotriva potențialelor riscuri ce pot surveni. În situația creditelor, analiza se concentrează pe bonitatea celui ce solicită finanțarea, pe când factoringul are în vedere solvabilitatea partenerilor companiei.

Vital pentru compania ta este să alegi rațional sursa de finanțare potrivită necesităților acesteia. Cunoscând toate beneficiile și riscurile pe care le implică fiecare sursă de finanțare, vei putea face o analiză în urma căreia vei alege varianta cu cele mai mari avantaje pentru business-ul tău.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!