×
Business

Business EDU

Ce trebuie să știi despre activitatea de restructurare a unei companii?

la ce se refera restructurarea unei companii

Există situații în care un business poate avea nevoie de o schimbare care implică o restructurare a activității. Fie că este vorba de o extindere, fie de o reducere a activității, antreprenorii trebuie să ia în considerare:

  • nevoia de a identifica strategiile potrivite de restructurare;
  • disponibilitatea resursele necesare unei schimbări majore.

Piețele pe care afacerile activează se află într-o continuă schimbare, motiv pentru care este necesară luarea în calcul a tuturor opțiunilor de restructurare care garantează păstrarea competitivității. Descoperă, în rândurile următoare, ce înseamnă restructurare, când poate să apară această nevoie și cum poate fi realizată corect.

Ce este activitatea de restructurare a unei companii?

Orice business funcționează după o anumită structură. Aceasta e dezvoltată pentru a stabili modul de desfășurare a activităților în vederea îndeplinirii obiectivelor organizaționale. În momentul în care o companie trece printr-un proces de restructurare, sistemul inițial este reorganizat astfel încât să se îmbunătățească eficiența proceselor operaționale.

Vorbim de o restructurare a afacerii atunci când se intenționează:

  • adăugarea mai multor activități;
  • înființarea unui grup de companii;
  • fuzionarea a două afaceri;
  • în cazul închiderii companiilor dintr-un grup;
  • reducerea activității ori a numărului de angajați.

Ce tipuri de restructurare există?

În genera, există două forme de restructurare a unei companii:

  • Restructurarea financiară – intervine adesea la schimbările din piață sau din mediul legal. De exemplu, o persoană juridică poate alege să-și restructureze sursele de finanțare pentru elimina riscul de creștere a datoriilor în bilanț. Prin urmare, poate alege să se finanțeze prin factoring în detrimentul creditelor tradiționale pentru a obține lichiditățile necesare acoperirii costurilor curente.
  • Restructurarea organizațională – deși apare și din motive financiare, se concentrează mai degrabă pe modificarea structurii companiei (modificarea numărului de angajați, închiderea unei divizii, etc).

Care sunt cauzele care ar putea determina o restructurare a companiei?

Decizia de restructurare poate să apară atunci când:

  • Apar schimbări legislative sau economice care determină reducerea personalului;
  • Se intenționează relocarea afacerii (mutarea locației unui proces de producție sau a unui întreg departament);
  • Au loc schimbări privind managementul (de exemplu, ieșirea la pensie a unui director sau angajarea unui nou manager);
  • Afacerea urmează să-și suspende activitatea sau să modifice modul de funcționare – antreprenorii pot alege să elimine filialele sau diviziile care nu se aliniază la strategia generală. Astfel, se pot economisi resurse financiare menite să sprijine avansarea strategiei de bază, respectiv să maximizeze alte oportunități;
  • Firma este cumpărată de un alt antreprenor;
  • Firma se extinde ca urmare a satisfacerii cererii în creștere sau a obținerii unei note cote de piață;
  • Apare o nevoie urgentă de surse de finanțare;
  • Se dorește o îmbunătățire a profiturilor – dacă firma nu gestionează activele eficient pentru a maximiza profitul, poate avea loc o restructurare pentru ca firma să dezvolte o bază financiară mai solidă;
  • Apar cerințe noi care vizează fluxul de numerar – cesionarea diviziilor cu performanțe neprofitabile sau vânzarea unor active (de exemplu, prin factoring, pentru a compensa o scădere a veniturilor) poate genera un surplus de lichidități necesar pentru acoperirea unor datorii și a echilibra cash-flow-ul.
  • Nivelul de competitivitate scade – această cauză este o oportunitate de a gândi tot – de la elementele care contribuie la calitatea produsului până la serviciile oferite. Toate aceste aspecte pot genera o restructurare în rândul proceselor operaționale.
  • Creșterea stagnează – în momentul în care obținerea unei creșteri pare imposibilă, restructurarea poate ajuta la descoperirea acelor elemente eficiente și acelor resurse care facilitează extinderea afacerii.
  • Nu există reacție – la fel de importante ca valorile financiare, sunt și dinamismul sau capacitatea de răspuns. Deciziile de management și comunicarea ineficientă dintre angajați pot crea dezechilibre în funcționarea unui business. Prin urmare, dacă managerii nu efectuează schimbări la scară largă, iar angajații cu performanță ridicată părăsesc organizația, afacerea va avea nevoie de o restructurare imediată pentru a eficientiza procesele operaționale.
  • Cheltuielile depășesc veniturile – dacă business-ul este constrâns de numerar și cheltuielile cresc de la o lună la alta, nu vei avea cum să achiți la timp furnizorii, creditorii sau alți parteneri. Așadar, este nevoie de o restructurare pentru a identifica cheltuielile inutile și a le reduce pe cele excesive astfel încât să obții profit.

Cum poate fi realizată o restructurare a afacerii?

Obiectivul tuturor antreprenorilor de succes constă în menținerea profitabilității afacerii. Totuși, provocarea actuală implică necesitatea de a recunoaște momentele în care piața sau alți factori impun nevoia de restructurare.

Pentru a elimina instinctul de turmă, inerția, procesele ineficiente în vederea inovării și îmbunătățirii performanței, trebuie să urmezi câțiva pași de bază:

  1. Evaluarea structurii actuale – această etapă contribuie la identificarea clară a problemelor, precum și a elementelor care obțin performanță ridicată. 
  2. Elaborarea unui plan de restructurare – un plan, care ghidează implementarea măsurilor de restructurare, garantează succesul acestei direcții. Luând în considerare constrângerile legale și economice, precum și resursele disponibile, restructurarea va permite eficientizarea afacerii. Prin urmare, este necesar:
  • să se creeze obiective smart;
  • să se identifice instrumentele de management de proiect;
  • să se estimeze costurile;
  • să se creeze un buget;
  • să se stabilească echipele.

3. Comunicarea intenției de restructurare – depinzând de sprijinul tuturor părților din organizație, intenția de restructurare trebuie comunicată transparent. Astfel, se evită incertitudinea și se reduce opoziția.

4. Testarea restructurării la scară mai mică – înainte de a aplica restructurarea la nivelul întregii organizații, se recomandă să o implementezi într-o parte mai mica a acesteia pentru a evita greșelile costisitoare. Această simulare contribuie la adaptarea planului real și la prevenirea unor eventuale probleme.

5. Implementarea efectivă a noi structuri – în această etapă, este esențial să te asiguri că echipa înțelege rolul acestor schimbări. Totodată, se recomandă ca această restructurare să fie flexibilă astfel încât să permită ajustări de maximizare a eficacității.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!