×
Factoring
Industria ta

Business EDU

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă afacerile din comerț și distribuție?

Afacerile din comerț și distribuție au fost în linia marilor provocări în ultimii ani: de la pandemie la Războiul din Ucraina, lucrurile nu au fost ușoare pentru antreprenorii din acest domeniu. Dar, nici acum aceste industrii nu sunt ferite de obstacole care dacă nu le pun în pericol existența, le afectează planurile de dezvoltare. În acest articol încercăm să trecem în revistă principalele provocări din industria de comerțului cu ridicata și a distribuției, dar să prezentăm și soluția care poate schimba totul pentru oamenii de afaceri. 

 

  • Termenele lungi de plată

 

Firmele din comerț și distribuție au o mare problemă cu termenele de plată. Acestea pot ajunge până la 60 de zile, ceea ce îngreunează activitatea și cash-flowul companiilor și duce la apariția datoriilor. Iar când datoriile apar, sănătatea financiară a întreprinderilor este puternic afectată, ducând la fluxuri de numerar imprevizibile care la rândul lor tensionează relațiile cu furnizorii și pot împiedică continuarea activității. 

 

  • Inflația 

 

Inflația extrem de ridicată nu a ocolit nici firmele din comerț și distribuție. Chiar dacă acum asistăm la o ușoară perioadă de temperare, trăim încă într-un mediu economic în care banii sunt foarte scumpi, ceea ce bulversează în continuare firmele din domeniu. 

 

  • Probleme de cash-flow

 

Mulți angrosiști și distribuitori se confruntă cu probleme de cash flow din cauza decalajului dintre momentul în care trebuie să își plătească furnizorii și momentul în care încasează facturile pe serviciile prestate. Dezechilibrul cauzat limitează capacitatea companiilor de a investi în dezvoltare, de a cumpăra stocuri suplimentare sau de a acoperi cheltuielile operaționale. 

 

  • Acces limitat la metodele tradiționale de finanțare

 

Multe IMM-uri se confruntă cu aceeași problemă, care este întâlnită și în industria de comerț cu ridicata și în distribuție: lipsa de acces la metodele tradiționale de finanțare. Afacerile mici și mijlocii nu sunt bancabile deoarece nu au garanțiile sau istoricul de credit necesar pentru a se încadra la un împrumut tradițional oferit de bancă. 

 

  • Lipsa personalului

 

Deși nu este un obstacol specific industriei, criza personalului se resimte și în rândul firmelor din comerț și distribuție. Angajații potriviți nu se găsesc deloc ușor, iar oamenii din industrie spun că există o lipsă de interes din partea salariaților, care cer constant salarii mai mari. 

 

  • Costurile de gestionare și stocare a inventarului

 

Ca să poată satisface nevoile clienților, firmele din comerțul cu ridicata trebuie să aibă stocuri mari. Însă stocurile mari atrag de la sine alte provocări: costurile mari de gestionare și stocare a inventarului.  Aceste nevoi consumă resurse financiare semnificative ceea ce îngreunează activitatea, dar și planurile de dezvoltare ale companiilor din industrie. 

 

Care este soluția?

 

Toate provocările expuse mai sus pot fi rezolvate sau pot fi cel puțin ameliorate de factoring. Factoringul reprezintă o metodă alternativă de finanțare, perfectă atât pentru micile afaceri, care nu sunt bancabile, cât și pentru firmele mai mari care au nevoie de acces la bani într-un timp foarte scurt. 

Cum funcționează? Firma de factoring îți cumpără facturile pe care tu le-ai emis către clienți și care se află încă în termenul de plată. Pașii pe care trebuie să îi parcurgi sunt simpli, iar banii îți intră în cont în maxim 24 de ore:

 

  1. Creează-ți un cont pe instantfactoring.com
  2. Adaugă în contul tău o copie a facturii pe care vrei să o finanțezi
  3. Echipa Instant Factoring verifică datele și revine la tine cu un răspuns în maxim 2 ore
  4. Dacă totul este în regulă, primești banii în 24 de ore.

 

Beneficiile factoringului pentru firmele din comerț și distribuție 

 

Îmbunătățirea cash flow-ului: Factoringul oferă o injecție de numerar, care ajută companiile să își achite datoriile, să plătească furnizorii la timp sau să investească în oportunități de creștere.

 

Risc de credit redus: Pentru ca relația de factoring să funcționeze, companiile care oferă acest tip de servicii efectuează, înainte de a cumpăra facturile, verificări de credit asupra clienților. Acest lucru diminuează întârzierea plăților sau apariția datoriilor neperformante, ceea ce sporește stabilitatea financiară a companiei și ajută cu gestionarea riscului de credit.  

 

Acces la capital de lucru: Factoringul oferă companiilor capital de lucru fără să ceară garanții sau un istoric de credit extins, așa cum se întâmplă de obicei la finanțatorii tradiționali.

 

Gestionarea incertitudinii: Factoringul ajută companiile să gestioneze mult mai bine incertitudinea. Atunci când apare o criză, este esențial ca o firmă să aibă acces rapid la cash. De acest lucru poate depinde însăși existența acesteia. 

 

Scalabilitatea: Factoringul se poate adapta la nevoile afacerilor pe măsură ce acestea cresc. Atunci când vânzările cresc, crește și finanțarea, ceea ce oferă flexibilitate și susținere pentru planurile de dezvoltare.

 

Cât te costă?

Comisionul este calculat întotdeauna în funcție de termenul rămas până la scadența facturii pe care vrei să o finanțezi. Comisionul mediu este de 0.10% pe zi. Astfel că, în majoritatea cazurilor, îți va fi perceput un comision de 1.5% din valoarea facturii pentru 15 zile rămase până la data scadentă sau de 3% pentru 30 de zile rămase până la data scadentă. 

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a afla ce sumă primești pentru cazul tău specific, poți folosi calculatorul nostru aici.

Mediul de business din România nu va fi niciodată complet ocolit de probleme. Însă este important ca tu, ca om de afaceri, să ai la îndemână mereu o soluție care te poate ajuta să înfrunți mai ușor provocările care apar pe drum. Iar astfel poți fi sigur că ai șanse mari să îți dezvolți afacerea așa cum ai vrut încă de la primul client. 

Noi, la Instant Factoring, am fost alături de foarte mulți antreprenori, știm provocările cu care se confruntă și suntem pregătiti să îți oferim susținerea de care ai nevoie. 

 

Publicat pe 29 mai 2023
Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!