×
Business
Industria ta

Business EDU

Cum va arăta 2023 pentru antreprenori? Tendințe și sfaturi

La începutul anului 2022 părea că lucrurile vor merge mai bine pentru proprietarii afacerilor mici și mijlocii după calmarea crizei sanitare cauzate de pandemia de Covid-19. Însă, nu a durat mult până când inflația, perspectivele unei recesiuni la nivel global și problemele la nivelul lanțurilor de aprovizionare au dat planurile afacerilor mici și mijlocii peste cap. La toate acestea s-au adăugat Războiul din Ucraina și criza forței de muncă, ceea ce a însemnat un nou an plin de provocări pentru antreprenori. 

În 2023, IMM-urile pornesc cu același gând: va fi un an oarecum mai bun. Dar care sunt trendurile și pe ce ar trebui să se concentreze antreprenorii în acest an?

 

Cum se simte scena antreprenorială la nivel global?

“Nimeni nu știe dacă va avea loc o recesiune, dar cred că putem spune în mod cert că întreprinderile mici se confruntă cu mai multe provocări financiare în acest moment. Cu toate acestea, din cercetările noastre, este clar că majoritatea antreprenorilor sunt optimiști în ceea ce privește anul 2023. Deși anticipează o recesiune, care îi poate obliga să crească prețurile și să reducă cheltuielile, antreprenorii își concentrează eforturile pe marketing și pe promovarea afacerilor lor, investivand în noi tehnologii și crescând numărul de angajați”, a explicat pentru Forbes Sharon Miller, Președinte al diviziei Small Business la Bank of America.

2023, un nou an în care antreprenorii trebuie să fie prevăzători

Inflația va rămâne o problemă și anul acesta. Majoritatea afacerilor vor fi nevoite să crească prețurile, ceea ce ar putea îndepărta clienții. Dar, afacerile cu produse de calitate și cu o relație autentică cu clienții vor reuși să își păstreze comenzile. Trebuie doar să se concentreze pe o comunicare onestă și directă cu aceștia. 

Dar, orice om de afaceri ar trebui să se pregătească pentru situațiile imprevizibile. Un cash flow constant în firmă te ajută să faci față provocărilor care apar pe parcurs: de la scumpirea materiei prime și până la retenția angajaților, este esențial să știi că ai pe ce te baza la nevoie.  Un acces rapid la bani va fi întotdeauna un avantaj și va aduce de la sine oportunități noi de investiții și de dezvoltare.

 

Sfaturi pentru antreprenori în 2023

 

Folosește cât poți de mult tehnologia

Orice afacere modernă trebuie să țină pasul cât se poate de mult cu noile tendințe și tehnologii. Tehnologia te poate ajuta să devii mai eficient și să îți ofere în același timp și un avantaj competitiv. Companiile pot folosi inteligența artificială și învățarea automată pentru a-și automatiza procesele, reușind astfel să degreveze angajații și să gestioneze mai bine resursele. În plus, tehnologia te ajută să înțelegi mai bine piața și să acționezi în consecință atunci când vrei să îți dezvolți sau să îți îmbunătățești produsele sau serviciile. 

Urmărește constant noile tendințe din industria ta

Este de așteptat ca în următoarea perioadă să apăra noi tendințe pe piața pe care activezi. Deși este bine să menții un model de business consistent, este important să fii la curent cu evoluțiile din industria ta. Aceste noi tendințe pot fi valorificate în campanii de marketing cu scopul de a atrage noi clienți. 

Stabilește principalele obiective pentru 2023

Stabilește principalele obiective pentru acest an. Este important să ai un scop pe care să te concentrezi pe măsură ce iei decizii legate de business-ul tău. Spre exemplu, îți poți propune să crești baza de clienți sau veniturile firmei tale. Poți să tinzi spre creșterea numărului de angajați sau spre un spațiu mai mare de birouri. De asemenea, poți planifica extinderea serviciilor pe care le oferi. 

Investește în echipa ta

Echipa este cel mai valoros activ pe care îl ai, ceea ce înseamnă că a investi în oamenii care te ajuta să îți crești business-ul este esențial dacă vrei să rămâi competitiv. Poți investi în cursuri de formare și dezvoltare pentru angajații tai. Astfel, te asiguri că ei sunt la curent cu cele mai recente tendințe și tehnologii din piață.

Concentrează-te pe parteneriate

Lumea afacerilor e din ce în ce mai interconectată, astfel că stabilirea unor parteneriate puternice cu alte business-uri îți poate oferi un real avantaj competitiv. Chiar dacă vorbim de industrii diferite, dacă două business-uri sunt complementare pot să se dezvolte împreună cu mult mai repede decât dacă ar face acest lucru pe cont propriu. 

Ia în calcul diversificarea modelului de afaceri

Afacerile mici și mijlocii ar trebui să investească în diversificarea modelelor de afaceri dacă doresc să rămână competitive în următorii ani. Nu este suficient să te bazezi pe un singur flux de venit. Ar fi ideal să găsești noi modalități de a genera venituri: fie că vorbim de deschiderea unui magazin online, de oferirea unui abonament clienților sau de crearea unor produse și servicii personalizate. 

Nu uita de marketingul digital

Marketingul digital este una dintre cele mai bune metode prin care companiile pot ajunge la publicul lor ținta. De aceea, este important să te asiguri că aloci bugete și pentru această componentă. Cu oamenii potriviți, poți dezvolta o strategie de marketing digital care să includă optimizarea site-ului, crearea de conținut și gestionarea conturilor de social media.

 

Surse:

Forbes

Entrepreneur.com

Home Business 

 

Publicat pe 19 ianuarie 2023
Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!