×
Business
Industria ta

Business EDU

Ce faci când furnizorii cresc prețurile?

ce faci daca preturile la furnizori cresc

Ca urmare a crizelor generate de pandemia de COVID-19, prețurile au crescut la nivel global pentru majoritatea produselor și serviciilor. Din perspectiva producătorilor, acest lucru se resimte în mod special la costurile de achiziție a materiilor prime, care apoi se reflectă în prețul final pe care consumatorul îl plătește pentru a cumpăra produsele și serviciile acestuia.

Multe companii și-au regândit activitatea prin prisma posibilității de a munci de la distanță sau într-o manieră flexibilă, depinzând foarte mult de sistemele digitale. Lanțurile de aprovizionare au fost printre principalele domenii cele care au întâmpinat cele mai multe dificultăți, determinând furnizorii să crească prețurile. De aceea, producătorii s-au găsit în imposibilitatea de a face față costurilor prea mari, fapt ce i-a obligat să-și aleagă alte strategii, să modifice „rețeta” produselor și serviciilor, să abordeze alte piețe sau să își schimbe unii furnizori.

Ce factori influențează nivelul prețurilor practicate de furnizori?

Creșterea prețurilor practicate de furnizori poate fi determinată de următorii factori:

1.Inflația

apare dacă există o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale articolelor individuale. Acest fenomen presupune de fapt că astăzi poți cumpăra mai puțin pentru 1 euro decât ai reușit ieri. 

Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp. Lipsa forței de muncă și creșterea cererii nu au făcut decât să agraveze această problemă. În baza unei aprovizionări deficitare și a sporirii costului de distribuție, prețurile se află într-o continuă creștere.

2. Întreruperea lanțului de aprovizionare

Un lanț de aprovizionare întrerupt produce efecte negative asupra fluxului de producție, determinând producătorii la rândul lor să nu poată face față cererii. Indisponibilitatea materiilor prime/ serviciilor necesare îi va face pe producător să-și regândească contractele de aprovizionare existente pe termen lung care ar putea pune în pericol producția. Din acest motiv, ei fie se vor orienta fie către furnizori alternativi (care ar putea să fie mai costisitori), fie se vor ocupa de renegocierea clauzelor.

3. Modificări la nivelul strategiilor de afaceri

Pandemia i-a forțat pe furnizori să-și reevalueze strategiile de business, prin relocarea producției, diminuarea cheltuielilor și chiar adresarea altor tipuri de clienți. Pentru a supraviețui în acest haos economic, furnizorii sunt determinați să crească prețurile pentru a asigura plata propriilor cheltuieli. Specialiștii în achiziții din compania ta ar putea fi nevoiți să își schimbe inițiativele strategice de aprovizionare atunci când sursele de aprovizionare se află în pericol.

Ce trebuie să faci când furnizorii cresc prețurile?

Alături de incapacitatea de încasare la timp a facturilor emise clienților, creșterea prețurilor practicate de furnizori afectează grav nivelul de cash flow din companie. Acest lucru ar trebui să te facă să regândești bugetul și să planifici din timp ce cheltuieli și încasări vei avea în decursul unor anumite perioade de timp. Planificarea contribuie la conștientizarea cheltuielilor generate de desfășurarea activității companiei tale, precum și la găsirea de oportunități de economisire sau de încasare mai rapidă a banilor de la clienții tăi.

Pe lângă aspectul legat de cash-flow, poți să:

1.Aduni mai multe informații despre motivele pentru care furnizorii lor cresc prețurile

Ca în cazul oricărui business, furnizorul tău poate crește prețul produselor și serviciilor pe care le oferă din următoarele motive:

  • Furnizarea de beneficii suplimentare;
  • Ținerea pasului cu problemele lanțului de aprovizionare sau cu tendințele din industrie;
  • Angajarea mai multor persoane;
  • Schimbări strategice, etc.

Este necesar să afli mai multe detalii despre valabilitatea creșterii prețului. În plus, trebuie să afli care dintre comenzi vor fi afectate de această creștere.

2.Evaluezi modul în care această creștere va afecta activitatea afacerea

După aflarea informațiilor ce privesc motivele pentru care furnizorii au crescut prețurilor, trebuie să analizezi maniera în care fluxul de producție va fi afectat de noile costuri și să vezi dacă îți poți permite continuarea contractului cu furnizorii actuali.

Dacă vei descoperi o diferență semnificativă între costurile pe termen lung, poți utiliza ce cheltuieli totale lunare și/ sau anuale generează activitatea ta pentru a renegocia prețul și termenii contractului. De asemenea, poți opta pentru identificarea unor produse sau servicii alternative care se potrivesc cel mai bine așteptărilor tale.

Renegociezi acordurile de aprovizionare 

Din fericire, prețurile pot fi renegociate. Înainte de a renunța la un anumit furnizor din cauza prețului, renegociază prețul și condițiile de plată. 

În contextul unei colaborări îndelungate, există posibilitatea de a beneficia de discount-uri considerabile dacă vei alege să plătești la timp sau în avans comanda. Dacă nu ai suficiente disponibilități bănești, poți alege să apelezi la factoring în vederea încasării facturilor emise clienților tăi pentru produsele și serviciile vândute. Factoring-ul este o variantă optimă pentru companii deoarece:

  • oferă posibilitatea de a avea rapid acces la cash, în maxim 24 de ore, de la înregistrarea facturii care urmează a fi încasată;
  • elimină grija termenelor de plată îndelungate impuse de clienți;
  • furnizează posibilitatea de achita la timp furnizorii la timp sau alte tipuri de cheltuieli, etc.

4. Iei în considerare alternativele 

Dacă negocierile nu se desfășoară așa cum îți dorești sau decizi să nu le iei în calcul pentru rezolvarea creșterii prețurilor, este timpul să te orientezi către identificarea unor noi furnizori care să-ți asigure elementele necesare pentru desfășurarea optimă a activității companiei tale.

Astfel, vei fi nevoit să găsești furnizori alternativi și să obții cotații și condiții potrivite. Totodată, dacă găsești o ofertă mai bună în altă parte, iar furnizorii actuali par că nu vor să îți ofere un preț pe măsura așteptărilor tale, atunci este clar că merită să-ți schimbi furnizorii.

La schimbarea furnizorilor, acordă atenție și următoarelor aspecte:

  • Buget;
  • Nevoile afacerii;
  • Beneficiile oferite de potențialii furnizori.

5. Crești prețurile pentru produsele și serviciile pe care le oferi, prin înglobarea noilor cotații privind materiile prime oferite de furnizori

În cel mai trist scenariu, cel al imposibilității de a găsi un preț mai bun în altă parte sau de a negocia un discount, soluția constă în creșterea prețurilor la produsele și serviciile pe care le oferi, integrând noile cotații în costurile de producție.

Trebuie să fii conștient că există dezavantajul să pierzi o parte dintre clienți, care se orientează către alternative. 

În vederea alegerii soluției potrivite pentru afacerea ta, este necesar să:

  • Analizezi avantajele și dezavantajele fiecărei variante de optimizare;
  • Evaluezi tendințele din industrie și prețurile concurenților;
  • Identifici așteptările pieței țintă;
  • Comunici cu clienții în ceea ce privește modificarea prețurilor, etc.
Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!