×
Factoring

Business EDU

Ce tipuri de factoring există?

categorii de factoring

Dacă te gândești să apelezi la factoring, trebuie să afli mai multe aspecte despre această formă de finanțare. Finanțarea facturilor, în sine, este un proces destul de simplu, dar este un subiect complex. Înțelegerea serviciilor de factoring pentru afaceri, cunoașterea diferitelor tipuri disponibile și aflarea opțiunii potrivite pentru business-ul tău, te pot ajuta să gestionezi eficient cash-flow-ul cu această soluție financiară.

Fiecare companie de factoring abordează o metodă unică de a oferi finanțare prin factoring. Deși este adevărat că există unele variații în modul în care această soluție este furnizată de fiecare firmă de factoring, această metodă de finanțare poate fi de mai multe tipuri.

Cum se prezintă piața de factoring în România?

În 2021, piața de factorizare a facturilor se caracterizează printr-o ușoară creștere în comparație cu anul trecut. Conform Asociației Române de Factoring, ea a ajuns la o valoare de 5 mld. de euro, o statistică surprinzătoare ținând cont de situația economică a anului 2020.

Având în vedere cifra de afaceri a firmelor care au apelat la finanțarea facturilor în 2020, statisticile arată că:

 • 42% dintre companii dispun de cifre cuprinse între 5 și 50 mil. Euro;
 • 36% dintre firme dispun de cifre de afaceri de peste 50 mil. Euro;
 • 22% dintre business-uri dispun de un nivel sub 5 mil. Euro.

În ceea ce privește domeniile de activitate ale firmelor care utilizează factoringul, clasamentul a ilustrează că:

 • sectorul FMCG s-a situat, în 2020, pe prima poziție, cu un volum de creanțe de 1,2 mld. Euro (cu 20% mai mult față de 2019);
 • domeniul IT&C s-a aflat pe locul doi, cu un volum de creanțe în valoare de 700 mil. Euro (cu 13% mai mult față de 2019);
 • aria de activitate denumită „Autovehicule, Utilaje, Echipamente” s-a situat, în 2020, pe cea de-a treia poziție, cu un volum de tranzacții în valoare de 693 mil. Euro (cu 10% mai mult față de 2019).

Ce este serviciul de factoring?

Pentru a descoperi care sunt tipurile de factoring, trebuie să definim conceptul acestui tip de finanțare. Așadar, factoringul este definit ca o metodă de finanțare adresată business-urilor care se confruntă cu probleme de flux de numerar din cauza clienților care întârzie să plătească facturile.

Majoritatea vânzărilor comerciale (indiferent că vorbim de produse sau servicii) sunt efectuate astfel încât să ofere clientului posibilitatea de a achita facturile la o anumită scadență. Fiind o practică obișnuită în vânzări, companiile care doresc să rămână competitive trebuie să ofere clienților această condiție de plată pentru ca aceștia să nu apeleze la concurenți. 

Problema furnizării unor astfel de condiții de plată constă în faptul că multe afaceri, în special cele mai mici, nu își permit să facă acest lucru. Au nevoie de fonduri pentru a-și putea plăti propriile cheltuieli și pentru a asigura continuitatea proceselor.

În acest fel, a apărut necesitatea finanțării facturilor. Factoringul furnizează finanțare utilizând efectele de primit (cecuri, ordine de plată, etc) ca garanție. Practic, obții un avans asupra facturilor cu plată lentă, care reprezintă capitalul de lucru de care ai nevoie. Acest tip de finanțare este în curs de desfășurare, dar tranzacțiile individuale se decontează după achitarea fiecărei facturi.

Ce tipuri de factoring există?

Există mai multe tipuri de factoring și fiecare operator de factoring are, de asemenea, caracteristici unice de finalizare a tranzacțiilor. Factoringul poate fi clasificat, astfel:

 1. Ținând cont de aria de cuprindere, maniera de recepționare și gestiune a drepturilor de creanță:

 • Factoringul parțial – implică faptul că vor fi selectate anumite facturi, în timp ce altele nu vor fi cumpărate. În acest caz, aderentul are responsabilitatea de a încasa valoarea facturilor, întrucât factorul nu se ocupă de gestionarea lor.
 • Factoringul total – recepția și gestiunea tuturor facturilor este realizată de factor. Astfel, acesta se va ocupa și de recuperarea sumelor de la debitor, finanțând tranzacția și acoperind riscul de credit.

2. Ținând cont de termenul la care finanțarea facturilor este realizată de factor:

 • Factoringul cu plată imediată – facturile sunt finanțate de compania de factoring atunci când aceasta le recepționează. 
 • Factoringul la termen – facturile sunt achitate când creanțele cad sub incidența exigibilității (creanța exigibilă este dreptul de creanță pentru care scadența s-a împlinit, adică termenul de plată al debitorului către creditor a expirat).
 • Factoringul mixt – compania de factoring poate achita, sub forma unui avans, un procent de maxim 80% din valoarea facturilor. Diferența va putea fi rambursată la un termen stabilit ulterior.

3. Ținând cont de caracterul confidențial al tranzacției:

 • Factoringul închis – aderentul (clientul) are dreptul de a păstra secret faptul că a solicitat serviciile unei companii de factoring;
 • Factoringul deschis – clientul vinde toate facturile către factor, având dreptul de a anunța debitorii.

4. Ținând cont de dreptul de regres:

 • Factoringul cu regres – denumit și factoring cu recurs, acest tip de factoring presupune că riscul falimentului/ neplății facturilor e suportat de client. Compania de factoring este obligată doar să administreze și să finanțeze drepturile de creanță, prin achitarea facturilor. Factorul are dreptul de recurs împotriva clientului doar dacă debitorul nu a plătit la termen creanțele cedate.
 • Factoringul fără regres – factorul preia atât creanțele cedate, cât și riscul de faliment sau de neplată al debitorului cesionat. Dacă din diverse motive, debitorul cedat nu face plata, compania de factoring nu are dreptul de recurs împotriva clientului. 

5. Ținând cont de persoanele care participă la tranzacția de finanțare a facturilor:

 • Factoringul intern – finanțarea facturilor se realizează în funcție de un contract comercial încheiat pe teritoriul aceleiași țări, doar cu ajutorul unei singure companii de factoring.
 • Factoringul internațional – operațiunea de factoring este efectuată având un contract comercial internațional, cu ajutorul a două firme de finanțare a facturilor (de export, respectiv de import). Firma de factoring de export are responsabilitatea de a achiziționa drepturile de creanță ale aderentului (exportatorul) asupra importatorului, pe care le va cesiona apoi companiei de factoring de import.

Care este cel mai bun tip de serviciu?

Deși întrebarea este atât de evidentă, răspunsul nu este atât de ușor pe cât pare și este adesea subiectul unei dezbateri aprinse în acest domeniu. De aceea, trebuie să utilizezi acea soluție care ar furniza cele mai multe beneficii pentru afacerea ta.

În acest sens, companiile de factoring actuale acționează în calitate de consilier pentru evaluarea opțiunii potrivite. Apelând la serviciile de factoring oferite de Instant Factoring, poți diminua eficient datoriile, asigurându-te că vinzi numai companiilor care își pot achita la timp facturile.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!