×
Business

Business EDU

Comerțul online – Provocări și avantaje

comertul online

Anul 2021 a fost un an nesigur pentru multe industrii, antreprenorii fiind în alertă prin prisma schimbărilor apărute în mediul de afaceri, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid-19. Încă nu se poate măsura impactul acestora la nivelul economiei, însă multe domenii au fost afectate, printre care sectorul transporturilor, construcțiilor și serviciilor destinate consumatorilor.

Cu toate acestea, companiile din majoritatea industriilor și-au focusat atenția către comertul online, fiind una dintre oportunitățile care le asigurau o continuitate a business-ului. 

În plus, alegerile consumatorilor și obiceiurile de cumpărare au jucat un rol cheie în această perioadă, impunând practic o regândire în domeniul retail.

Mai mult decât atât, în epoca globalizării economiei, numeroase piețe au devenit competitive, comertul online fiind o cheie importantă în revoluționarea modului în care sunt gestionate afacerile.

Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre comerțul online și avantajele pe care le oferă companiilor în contextul actual al mediului de afaceri.

Cum a influențat comertul online activitatea companiilor?

Pe fondul încetinirii fizice a proceselor operaționale înregistrate de companii, pandemia de Covid-19 a generat o creștere a comerțului online. Mai mult decât atât, îmbunătățirile pe internet împreună cu progresul în tehnologia informației și în logistică/ livrări au permis companiilor să-și regândească business-ul în maniera în care să își continue eficient activitățile.

Comertul online implică numeroase aspecte, fiind un concept complex. Acesta nu presupune o simplă realizare de tranzacții, ci înseamnă:

  • Operațiuni de vânzare-cumpărare;
  • Viramente de fonduri;
  • Oferirea unui suport pentru vânzări;
  • Ușurința schimburilor între firme partenere etc.

Astfel, prin intermediul comerțului online, companiile au putut să își desfășoare operațiuni oriunde și oricând, eliminând multiple bariere. De asemenea, multe firme au implementat sisteme mixte de vânzare, obținând astfel rezultatele anticipate. În perioada pandemiei, s-au constatat  schimbări la nivelul managementului abordat de companii,  multe dintre ele vizând canalele de distribuție. Prin urmare, companiile și-au implementat și un site propriu, extinzându-se la un nivel mai mare de acoperire.

Ce avantaje oferă comertul online business-urilor?

Printre beneficiile majore pe care le oferă comertul online pentru afaceri menționăm:

Minimizarea costurilor (de creație, distribuție etc.) 

Pentru un business, comerțul online presupune atât costuri mici, cât și personal redus. Fiind automatizată întreaga activitate, acest lucru implică o economie considerabilă în buget. Din perspectiva marketingului, există numeroase platforme (Google Adwords, rețele Social Media etc.) ce pot fi utilizate atât pentru promovare, cât și pentru vânzare.

Dezvoltarea unor produse/ servicii în corespondență cu necesitățile consumatorilor

Având în vedere că obiceiurile de consum ale consumatorilor s-au schimbat, companiile trebuie să își adapteze produsele și serviciile ținând cont de noile cerințe ale acestora. Necesitățile și dorințele consumatorilor au evoluat semnificativ în ultimii ani prin prisma inovațiilor tehnologice apărute și diversitate ofertei furnizate de companii, indiferent de domeniul în care activează.

Crearea unei baze de date de clienți 

Comerțul online aduce un avantaj major companiilor, prin prisma informațiilor oferite de clienți, care în mod normal nu le sunt furnizate prin vânzarea cu amănuntul. 

În baza anumitor date oferite, comerciantul își poate adapta rapid oferta la potențialul cumpărător, menținând astfel contactul cu acesta. 

Comerțul electronic deschide noi piețe, permițând firmelor să își dezvolte un nou model de afaceri orientat către baza lor de clienți în expansiune. Numeroase companii obțin succes în dezvoltarea unei bune optimizări ale site-ului pentru motoarele de căutare, generând mai mult trafic.

Accesarea serviciilor de factoring 

Numeroase companii care activează în domeniul retail, chiar și în producție (spre exemplu, producătorii locali) și care au optat pentru maximizarea oportunităților de vânzare online abordează serviciile de factoring

Factoringul este privit ca sursa de finanțare flexibilă, ce conferă unui business multiple beneficii. Printre cele majore menționăm: înlăturarea timpului dintre plățile către furnizor și încasarea creanțelor, stabilitatea cash-flow-ului și utilizarea eficientă a finanțelor în vederea creșterii segmentului de clienți și chiar portofoliul de produse.

Pe lângă aceste avantaje majore, compania își poate:

  • Dezvolta alte arii de activitate atât pe piața națională, cât și în cea internațională;
  • Îmbunătățirea manierei de comunicare cu clienții și partenerii acesteia;
  • Obține 100% eficiență în unele procese operaționale;
  • Garanta mai multe canale de vânzare și de furnizare a informațiilor în mediul online;

Prin intermediul comerțului online, antreprenorii își pot crește business-ul mult mai eficient. Mai precis, costurile sunt mult mai mici, reușind o evidențiere mult mai clară a produselor/ serviciilor în fața publicului țintă. Astfel, compania își poate consolida un portofoliu variat de clienți. 

Nu există nicio îndoială în privința dezvoltării comerțului electronic, el devenind un pilon în îmbunătățirea operațiunilor și a rezultatelor unei companii.

Ce provocări vizează comertul online?

Comerțul online aduce avantaje incontestabile unui business, însă cu toate acestea apar și noi provocări atât tehnice, cât și non-tehnice. Printre principalele provocări amintim:

Securitatea și confidențialitatea datelor

Clienții sunt precauți cu privire la furnizarea unor informații cu caracter personal, în special în momentul în care sunt folosite carduri de credit sau de debit, către platformele online. Cazurile de fraudă au crescut odată cu creșterea sectorului comerțului online. Astfel că, toate business-urile online trebuie să dețină:

  • sisteme de securitate eficiente;
  • un software de plată sigur;
  • alte măsuri de protecție împotriva fraudei online.

În plus, companiile riscă atacuri de tip phishing și alte forme de atacuri cibernetice, care ar putea compromite activitatea companiei.

Adaptarea la noile reglementări ale cadrului legal

Fiind un sector cu multe aspecte complexe, cu precădere cele legate de protecția consumatorului, a datelor conform GDPR, probleme de import/ export etc. În aceste condiții, compania trebuie să se alinieze noilor reglementări stabilite, asigurându-se că activitatea funcționează în parametrii legali.

Oferirea unei experiențe personalizate consumatorilor

Pentru a obține loialitatea consumatorilor, este importantă experiența de cumpărare a acestora, ea fiind o cheie importantă în comerțul online. Ținând cont că cerințele consumatorilor au evoluat, companiile trebuie să acorde atenție modului în care interacționează cu clienții, îmbunătățind experiența acestora. 

În majoritatea cazurilor, experiența dobândită de clienți în mediul online generează un impact asupra imaginii pe care și-o conturează aceștia despre un business. Astfel, obiectivul principal al acestei experiențe personalizate este creșterea comunității unui brand și menținerea unei legături strânse cu clienții. 

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!