×
Industria ta

Business EDU

Consecințele economice ale războiului din Ucraina. Industriile producătoare, pierderi uriaşe din cauza crizei globale- studiu Instant Factoring

Instant Factoring a realizat un studiu al industriei de producție și furnizare de servicii. Pentru a înțelege mai bine provocările micilor antreprenori în contextul pandemiei și al conflictului politico-militar din Estul Europei, Instant Factoring a realizat opt interviuri în profunzime cu proprietarii unor firme din industrie.

Pandemia de COVID-19 și efectele acesteia încă își fac resimțită prezența. Companiile românești au fost puternic afectate de criza de sănătate globală, iar acum, în contextul conflictului economico-militar din Ucraina, lucrurile par să se înrăutățească. În cazul producătorilor și furnizorilor de servicii, cererea a scăzut semnificativ în primul an pandemic. 

Primul efect economic pe care l-a avut începerea conflictului militar din Ucraina a fost creșterea prețurilor materiilor prime. La doar șase săptămâni de la izbucnirea războiului, producătorii au înregistrat o creștere de 25%, potrivit lui Tiberiu Stoian, antreprenor și fondator al fabricii Exonia.

În unele industrii ca urmare a creșterii generalizate a prețurilor și a reducerii puterii de cumpărare acest puseu inflaționist a dus la restrângerea cererii. O parte dintre clienți au încercat să-și eficientizeze costurile sau să reducă anumite categorii de achiziții care nu erau de primă necesitate. Astfel că, odată cu creșterea prețurilor a venit o temperare a cererii ceea ce era de așteptat. Inclusiv autoritățile și instituțiile bancare au încercat ca prin politicile monetare să tempereze consumul astfel încât să prevină creșterea procesului inflaționist”, explică Tiberiu Stoian.

 

Scădere alarmantă a cererii în perioada pandemiei

În situațiile de criză, companiile reduc costurile pentru serviciile de marketing și publicitate, motiv pentru care activitatea în această industrie a scăzut considerabil, mai ales în primul an de pandemie. Furnizorii de servicii de marketing au fost nevoiți să se adapteze situației și să caute soluții care să îi ajute să își continue activitatea.

„Pandemia a avut un impact dur asupra pieței. Nu a mai fost nevoie de producție publicitară. Am avut cereri de la firme farmaceutice să realizăm vizierele folosite în recuzita sălilor de operații, unde se folosesc materiale de calitate. Am avut noroc că am avut un proiect care ne-a salvat în perioada de lockdown”, detaliază Cristian Benzce, proprietarul unei firme care oferă servicii de promovare.

Sincopele în lanțul de aprovizionare al producătorilor și reducerea cererii pe piață

Provocările la nivelul lanțurilor de aprovizionare au fost accentuale și de problemele apărute atât la nivelul materiei prime, cât și în ceea ce privește creșterea prețurilor la produsul finit.

Odată cu creșterea prețurilor carburanților, la costul transporturilor a fost adăugat și costul materiei prime. Mulți producători au fost afectați pentru că au depins într-o mare măsură de furnizori puțini și majoritatea erau din Federația Rusă. Cu cât ponderea furnizorilor ruși la nivel de aprovizionare este mai mare, cu atât mai mult producătorii se confruntă cu sincope. De asemenea, au fost afectați și mulți comercianți care lucrau cu un număr mic de producători, chiar dacă aceștia erau europeni deoarece și-au diminuat și producția pentru că au intuit că va apărea o reducere a cererii”, punctează Tiberiu Stoian.

Lucrurile nu au stat mai bine nici pentru producătorii de mașinării și echipamente specifice, iar unii dintre ei afirmă că au înregistrat o reducere a cererii și a producției din cauza problemelor pe lanțurile de aprovizionare. 

Cererea către noi în perioada de pandemie a scăzut foarte mult pentru că multinaționalele au sistat investițiile. Încă nu am revenit la nivelul anterior pandemiei”, explică Daniela Binselan, proprietara unei firme de producție de mașini și utilaje.

Același lucru îl povestește și Nicu Negura, fondatorul unei firme producătoare de mașini și utilaje specifice: „Din 2014 am avut o creștere constantă, iar în anul 2019 am ajuns la o cifră de afaceri de 670 de mii de euro. În anul 2020, odată cu debutul pandemiei, cei 20 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar cifra noastră de afaceri a scăzut cu aproape jumătate față de anul precedent”.

Războiul din Ucraina, o nouă sursă de îngrijorare

Deși situația pandemică s-a îmbunătățit, lucrurile tot nu au stat prea bine pentru proprietarii firmelor de producție sau furnizoare de servicii. Conflictul politico-militar din Estul Europei nu a făcut decât să îngreuneze și mai mult activitatea companiilor, prin prisma faptului că au apărut sincope în lanțul de aprovizionare și timpul de livrare a comenzilor. 

„Anumite echipamente electronice au avut termene de livrare amânate și întârzieri mari, cam cu 5-6 luni de zile. Când am avut problema asta le-am spus clienților realitatea, unele produse au fost înlocuite cu altele la care am reușit să obținem un termen de livrare mai bun, la altele am așteptat până au venit. Avem unele componente care din start au termen de livrare lung, sunt unele care se fac în Japonia și avem termen de livrare de 8-9 săptămâni”, detaliază Daniela Binselan. 

Nu doar atât, dar prețurile pentru materiile prime au crescut considerabil în ultima perioadă pe fondul crizei energetice, iar pentru unele dintre ele, aceste prețuri fluctuează constant: „La partea de materii prime feroase și neferoase se aprovizionează mai greu și își schimbă prețul de la o oră la alta. Nu aș putea să spun cât de mult, dar primim oferte de preț pentru anumite metale, iar pe ofertă scrie că prețul e valabil 2 ore sau o zi”, explică proprietara aceleași firme.

Tot din cauza problemelor cauzate de războiul din Ucraina există probleme și în industria producătoare de carton, ceea ce duce la mărirea prețului acestuia și a ambalajelor. Sincopele lanțului de aprovizionare, închiderea mai multor fabrici producătoare de carton și imposibilitatea de a face față cererii crescute, a rezultat în îngreunarea activității producătorilor și în creșteri consistente în prețul de producție. De altfel, costul de producție a hârtiei și a cartonului a ajuns la un nivel record, atingând pragul de 134.70% în mai 2022, față de august 2021 când se situa la 109.71%, conform datelor EUROSTAT.

„Europa și-a oprit producția de celuloză la începutul pandemiei, ceea ce a dus la o scădere drastică a producției de hârtie, multe dintre fabrici fiind închise pentru că nu mai aveau comenzi. Majoritatea producătorilor s-au confruntat cu probleme de aprovizionare, iar când lucrurile s-au mai normalizat a început războiul. Costurile hârtiei și ale cartonului s-au dublat acum față de anul trecut”, explică Nicolae Oprea, proprietarul unei firme producătoare de carton ondulat.

Factoringul, soluție pentru menținerea afacerilor pe linia de plutire 

Majoritatea producătorilor și furnizorilor de servicii au întâmpinat probleme legate de optimizarea cash-flow-ului cauzate, mai ales, de îngreunarea lanțului de aprovizionare și de creșterea prețului la materii prime. Pe lângă acestea se mai adaugă și mărirea termenelor de plată, care pentru unii dintre ei s-au dublat, de la 30 la 60 de zile. De aceea, mulți dintre ei au apelat la factoring, un serviciu financiar care oferă posibilitatea de a încasa valoarea facturilor înainte de termenul de facturare. 

„Dacă un proiect se prelungește prea mult, înseamnă luni în plus de dat salarii, plătit chirii sau utilități. Avem deja două proiecte care trebuie livrate la finalul lunii august, dar nu le putem onora pentru că avem câteva componente care vin în septembrie. Asta înseamnă că nu vom livra nici către client la termen și nici pentru noi nu va fi bine, pentru că la aceste întârzieri se mai adaugă și termenele de plată de 60 de zile. Noroc cu factoringul că reușim să mai dezghețăm situația”, explică Nicu Negura, antreprenorul unei fabrici de echipamente industriale.

Creșterea termenelor de plată, o tendință generală pe piață

O altă cauză pentru care producătorii nu se pot descurca cu creșterea prețurilor este legată de termenele de plată. „Clienții care nu mai reușesc să-și acopere bugetul încearcă să eșaloneze plățile. În aceste condiții termenul de plată se extinde, chiar la 120 de zile. În special clienții de calibru mai mic solicită termene de plată îndelungate, de aici și problemele de cash-flow”, mai explică Tiberiu Stoian.

În anumite industrii, furnizorii de materie primă nu acceptă termene de plată, ci își doresc să fie plătiți la cumpărare, lucru care, de asemenea, produce probleme în cash-flow: „Pentru a cumpăra lemn, fier, nu există plată la termen, plătești pe loc. Dacă îți trebuie 20 de bare, te duci și le achiți. Astfel, dacă standurile se fac din lemn și fier trebuie să le plătesc înainte și, din acest motiv, am apelat la factoring” spune Cristian Bencze, proprietarul unei firme de producție publicitară.

Alți antreprenori au utilizat factoringul pentru a plăti salariile angajaților și fac eforturi pentru a-și păstra personalul. Începând cu luna martie a acestui an, restricțiile cauzate de pandemie au început să se relaxeze, ceea ce a făcut mult mai ușoară mobilitatea interstatală. Astfel, dacă la începutul anului 2020 mulți români din străinătate s-au întors înapoi în țară, acum aceștia au ales să plece din nou, ceea ce cauzează o problemă a forței de muncă. Pe lângă acest lucru, mulți muncitori pleacă din companiile mici și mijlocii, fiind atrași de multinaționale.

„Am investit mult în capacitatea de producție și în forța de muncă. Când au scăzut comenzile a trebuit să fac o infuzie mare de capital pentru a le oferi salariaților anumite beneficii și să îi conving să nu plece”, spune Gabriel Pop.

Factoring-ul, opțiunea companiilor pentru dezvoltare

Dacă pentru unii factoringul a reprezentat soluția pentru a-și putea continua activitatea, pentru alții a fost soluția potrivită pentru a face investiții și pentru a-și dezvolta afacerile. 

„Per ansamblu, au fost niște situații în care dacă nu aveam colaborarea cu Instant Factoring nu puteam să plătim sau eram în imposibilitate de plată pentru probleme urgente. Și nu în ultimul rând ne-a ajutat și să ne dezvoltăm, pentru că am avut lichiditate”, explică Andrei Enescu.

Pe alții, factoringul i-a ajutat să-și optimizeze cash-flow-ul și să treacă peste aceste probleme, pentru ca mai apoi să înceapă să facă investiții și să se dezvolte.

„În pandemie, pentru că nu am mai încasat la nivelul la care trebuia să încasăm, iar costurile pentru salarii și chirii nu s-au diminuat, am avut probleme cu cash-flow-ul. În momentul de față, compania este în creștere, ne dezvoltăm, deschidem noi locații și folosim banii încasați de la factoring atât pentru cheltuieli curente, cât și pentru investiții. În principiu, facturile de servicii de marketing pe care noi le scontăm de obicei prin Instant Factoring reprezintă undeva la 10% din cifra de afacere a grupului”, adaugă Alina Matache.

 

Dacă si tu te confrunți cu aceste provocări, e bine sa știi ca suntem aici pentru tine. Noi te ajutam cu finanțarea și tu te poți ocupa de afacerea ta. 

 

Publicat pe 21 nov. 2022
Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!