De câte ori a trebuit să cazi ca să ajungi la obiectivul pe care ți l-ai propus? Uneori este greu să te menții pe linia de plutire, însă cu multă determinare vei reuși.
Domeniul economic este unul care ridică multe provocări. Te confrunți uneori cu situații neplăcute, termeni complicați sau prea multe documente de semnat? Este un drum lung și anevoios pe care trebuie să îl străbați cu grijă.
Care sunt factorii care pot afecta evoluția firmei?
Ținta principală a oricărui antreprenor la început de drum este creșterea veniturilor. Totuși, nu trebuie să devină o deviză pentru tine. Banii reprezintă un mijloc prin care îți poți îndeplini anumite nevoi, dar nu trebuie să devină un scop. Nu lucrurile pe care le dobândești sunt importante, ci atitudinea ta și felul în care le-ai câștigat. Cel mai important este să menții un echilibru pe toate planurile.
De asemenea, oamenii cu care alegi să colaborezi vor influența drastic evoluția firmei sau direcția pe care o urmezi. Neseriozitatea este rădăcina eșecului și a viselor spulberate.
În domeniul economic, orice greșeală poate fi fatală mai ales dacă nu este reparată la timp. Responsabilitățile care derivă din activitățile pe care le desfășori sunt numeroase, iar tu trebuie să le respecți cu sfințenie.
Ce se întâmplă totuși dacă nu respecți contractele încheiate sau termenele limită stabilite? Cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu situația în care:
- fie nu ai putut plăti la timp datoriile;
- fie nu ai primit la timp creanțele stabilite prin contract.
Prelungirea imposibilității plății creanțelor atrage implicit numeroase sancțiuni. Însă, pentru a putea fi conștient/ă cu adevărat de gravitatea situației, trebuie să cunoști toate informațiile despre creanțe.
Prin ce se caracterizează creanțele?
În termeni cât mai simpli, creanța constituie o anumită sumă de bani pe care firma trebuie să o încaseze. Determinarea numărului de creanțe se face în urma obligațiilor financiare stipulate în contractele întocmite/ împrumuturile efectuate.
Neprimite la timp, creanțele pot deveni motivele pentru care firma creditor va încasa mult mai multe datorii. În cele mai rele cazuri, companiile debitoare se pot afla chiar în imposibilitatea de a achita plățile scadente sau chiar în insolvabilitate.
Înregistrarea creanțelor se face ținând cont de facturile emise sau de alte documente stabilite de fiecare firmă în parte.
Debitorii firmei (mai precis cei ce sunt obligați să plătească creanțele) pot fi atât persoane fizice, cât și juridice.
Creanțele reprezintă surse importante de venit și astfel fac parte din activele companiei. Trec de la stadiul de simple valori în momentul în care suma este transferată în contul bancar al firmei creditor.
Ce tipuri de creanțe există și prin ce se definesc?
Creanțele se clasifică după 3 mari criterii:
- conținutul economic;
- termenul de achitare;
- gradul de asociere.
Totuși, cele mai întâlnite tipuri de creanțe sunt:
- Creanțele civile – sumele colectate în urma contractelor încheiate între persoane fizice.
- Creanțele comerciale – iau naștere în urma unui contract comercial încheiat fie între două firme comerciale, fie între una comerciantă și un alt contractant. Contractul stipulează obligativitatea achitării unei sume de bani în urma prestării diverselor tipuri de servicii sau livrării de bunuri.
- Creanțele bancare – apar în momentul în care o firmă dorește să împrumute bani de la bancă. Astfel, se încheie un contract de credit bancar prin care creditorul îl obligă pe debitor să restituie suma împrumutată și dobânzile aferente. Și penalitățile acumulate de firma debitor se înscriu în obligativitatea plății.
- Creanțele fiscale – se clasifică la rândul lor în două categorii:
- creanțe fiscale principale – somează firma să achite taxele, impozitele, amenzile către bugetul de stat.
- creanțe fiscale accesorii – apar în urma neplății la termen a celor principale. Astfel, firma debitor este penalizată.
- Creanțe salariale – în faza de început, unele firme refuză să angajeze personal tocmai din cauza venitului scăzut încasat. Treptat, sumele încasate încep să crească, iar firma respectivă decide să-și formeze propria echipă de angajați. În urma contractelor încheiate și reglementate de dreptul muncii, firma devine debitorul angajaților. Astfel, se face datoare să plătească lunar contravaloarea serviciilor prestate de angajați.
Care sunt condițiile de existență a creanțelor?
Fiecare tip de creanță trebuie să îndeplinească 3 condiții principale pentru a exista: să aibă caracter cert, să fie lichidă și exigibilă.
Creanța certă rezultă din realizarea unui act care să-i ateste existența. Actul respectiv poate fi chiar actul de creanță sau alte documente atestate de debitor. Printre exemplele de astfel de documente se numără orice act recunoscut de cel care va achita creanțele:
- contract;
- facturi;
- angajamente de plată.
Astfel, debitorul nu poate contrazice existența creanțelor și obligația de plată pe care și-a asumat-o prin semnătură.
O creanță poate fi lichidă în momentul în care poate fi cuantificabilă. Astfel, creditorul știe cu exactitate ce sumă va fi încasată de la debitor. Documentele care atestă lichiditatea unei creanțe sunt:
- actul de creanță;
- dovezi de plată;
- fișe de sold, ș.a.
Exigibilitatea unei creanțe constă în data scadentă stabilită pentru plata sumei îndatorate. Creditorul va emite data respectivă, iar debitorul va fi obligat să o respecte. În caz că nu va fi onorată, se vor aplica penalități sau sancțiuni (în funcție de gravitatea situației).
Totuși, există situații în care instanța judecătorească prelungește termenul de achitare la cererea debitorului.
Cum se interpretează neplata creanțelor?
Există cazuri specifice pentru fiecare tip de creanță în parte, însă cele mai grave scenarii apar la creanțele bancare și creanțele fiscale. Motivul este legat de faptul că autoritățile implicate dispun de o putere imensă, iar debitorul depinde de fiecare decizie stabilită.
În cazul creanțelor bancare, sancțiunile diferă de la un caz la altul. De obicei, lipsa efectuării plăților stabilite pentru creditul efectuat atrage penalități în valoare de 1% din suma totală cu fiecare zi care trece. În cazul în care debitorul repetă se sustrage total de la plată va fi sesizat Biroul de de Credit. Scopul principal al Biroului este de a observa și analiza comportamentul și activitățile debitorului. În momentul în care banca în cauză sesizează Biroul de Credite, debitorului i se va construi o fișă personalizată. Toate informațiile negative acumulate pe respectivul raport îl vor conduce pe debitor în imposibilitatea de a mai accesa alt credit.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este instituția care se ocupă de încasarea creanțelor fiscale de la fiecare firmă. Într-o primă fază, se stabilește un titlu de creanță care are ca scop reglementarea și identificarea obligațiilor fiecărui debitor. Titluri de creanță pot fi:
- stabilirea/ personalizarea sumei;
- declararea angajamentului de plată;
- obligativitatea plății sancțiunilor primite.
În momentul în care debitorul nu își respectă îndatoririle de plată, titlul de creanță este modificat în titlu executoriu. Procedura de executare silită va fi comunicată debitorului respectiv. În caz că după 15 zile suma nu este plătită, debitorul este înștiințat că procesul de executare va fi efectuat. De la începerea procesului, banca va stopa orice fel de acțiune bancară a debitorului până când suma este recuperată. Dacă totuși suma nu poate fi recuperată, se apelează la valorificarea bunurilor și veniturilor debitorului. Printre bunurile vizate se numără:
- bunuri mobile și imobile care ajută la desfășurarea activității debitorului;
- mașini;
- utilaje;
- produse finite, ș.a.
Recomandări
Creanțele se clasifică în mai multe tipologii, iar fiecare prezintă caracteristici specifice. Însă, indiferent de tipul creanței, pune-ți următoarea întrebare: Oare merită să păcălesc pe cineva?
Probabil ai fost în situația în care cineva nu ți-a plătit suma datorată. Poate că ți-ai schimbat instant părerea despre persoana/ compania respectivă și ți-ai promis că vei rupe orice legătură cu ea. Tocmai de aceea, este bine să îți alegi cu atenție fiecare partener sau viitor colaborator. Creanțele neplătite la timp vor spune mai multe lucruri. Gândește-te numai câte probleme îți va cauza o astfel de colaborare.
Fiecare firmă la început de drum se confruntă cu numeroase tipuri de inconveniente. Însă, corectitudinea și menținerea unui mediu de afaceri transparent poate soluționa orice problemă. Linia de plutire este adesea greu de întreținut. Provocările se ivesc la orice pas, însă este foarte important să știi cum să le gestionezi. Nimic nu este imposibil, dacă îți dorești cu adevărat.
De asemenea, încearcă să eviți pe cât se poate îndatorarea fără motiv. Analizează cu atenție situația în care te afli și trage concluzii corecte:
- Oare chiar ai nevoie de acel credit?
- Ai cu adevărat posibilitatea să îl plătești?
Autoritățile competente te vor sancționa așa cum se cuvine și vei suporta consecințele mult timp după evenimentul neplăcut.
De asemenea, nu angaja oameni dacă nu ai nevoie sau dacă nu ai cum să-i plătești. Reputația proastă a unei firme este cel mai bine definită de angajații nemulțumiți. Vei intra cumva într-un con de umbră și când va fi cu adevărat nevoie, nu vei mai găsi pe nimeni.
Concluzii
Imaginea generală pe care ți-o construiești va fi responsabilă, într-o anumită proporție, de atingerea obiectivelor setate încă de la început. Este esențial să îți poți cunoaște limitele și să nu speri la lucruri imposibile. De asemenea, fii empatic/ă și construiește relații sincere indiferent de poziția în care te afli.