×
Business
Industria ta

Business EDU

Cum sunt gestionate crizele în lanturile de aprovizionare?

lanturile de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare actuale se regăsesc într-o continuă schimbare, ele devenind mult mai flexibile. Cu toate acestea, o întrerupere a acestora are repercusiuni semnificative asupra redresării economice mondiale.

Contextul pandemic a transformat numeroase companii, chiar sectoare, fiind rămase în urmă consecințe ce au deteriorat sănătatea lanțurilor de aprovizionare. Practic, pandemia a modificat radical bunul mers al lanțurilor globale de aprovizionare. În plus, multe firme au fost în situația de a rămâne fără o cerere exactă, pe fondul transformării comportamentului de consum al clienților și a standardelor de achiziții.

Managementul lanțului de aprovizionare – Noi perspective

Lanțul de aprovizionare se dovedește a fi în prezent cheia către reușita în mediul economic. Doar printr-o administrare eficientă a acestuia, companiile pot să se adapteze particularităților actuale ale mediului de business.

Înglobarea tehnologiei de ultimă generație în SCM (Supply Chain Management)

Implementarea noilor soluții tehnologice în operațiunile de producție este cunoscută ca Industry 4.0. Tehnologii ca IA, automatizarea au reușit să revoluționeze maniera în care firmele efectuează toate procesele operaționale. Practic, soluțiile digitale abordate au capacitatea de a schimba modul de funcționare al rețelei de aprovizionare.

În esență, trebuie specificat că integrarea noilor tehnologii în SCM oferă multiple beneficii. Printre cele mai importante menționăm:

  • Realizarea simultană a planificării și a execuției, acest lucru asigurând compania de o diminuare considerabilă a costurilor;
  • Obținerea unei prognoze clare și a unei viteze mai mari de execuție;
  • Eficientizarea întregul flux de procese și lipsa erorilor;
  • Angajații se pot concentra asupra activităților strategice, datorită automatizării unor operațiuni interne;
  • Creșterea nivelul de transparență a fluxului de lucru.

De reținut este faptul că noile tehnologii încorporate în SCM pot face față unei varietăți de provocări în toate ariile de activitate ale lanțului de aprovizionare.

Orientarea către cerințele actuale ale clienților

Problemele întâmpinate de lanțul de aprovizionare s-au agravat și pe fondul schimbărilor bruște ale așteptărilor consumatorilor. Comportamentul de consum a suferit modificări, oamenii apelând la comerțul electronic pentru a-și satisface cerințele. În contextul dat, clientul prezintă un rol definitoriu în ceea ce privește fixarea unor obiective SCM.

Pentru a-și menține clienții, companiile trebuie să răspundă prompt cerințelor acestora. Prin urmare, materiile prime, liniile de producție, logistica, gestionarea comenzilor au nevoie de o sincronizare, în maniera în care clientul să beneficieze rapid de produsele dorite. Acest lucru este posibil doar prin schimbarea perspectivei. Cu alte cuvinte, compania trebuie să reflecte asupra bunului mers al activității din poziția de client. 

De asemenea, important este și nivelul de flexibilitate prezentat de companie în vederea efectuării unor schimbări în timp real.

Lanțul de aprovizionare nu trebuie să funcționeze după o abordare liniară, ci trebuie administrat ținând cont de așteptările clientului. Fiecare activitate din acest proces trebuie să devină mult mai flexibilă, îndeplinind astfel obiectivele noi legate de procedurile comerciale, modalități de livrare etc.

Cum pot companiile să gestioneze eficient crizele în lanțurile de aprovizionare?

Crizele apărute în lanțurile de aprovizionare sunt destul de complexe, acest lucru fiind datorat de un cumul de factori. 

Se constată o nevoie tot mai accentuată de a se reevalua procesele de lucru, în vederea identificării unor măsuri de îmbunătățire al lanțului de aprovizionare.

Maniera în care sunt create astăzi rețelele mondiale de aprovizionare este una descentralizată, întreruperile legate de pandemie afectând eficiența acestora. 

Însă, dificultățile actuale depășesc chestiunile privind eficiența, randamentul sau impactul costurilor. Multe dintre crizele apărute s-au datorat noilor condiții de lucru, acest fapt generând probleme și la nivelul legislației juridice.

Astfel, companiile au o sarcină grea din acest punct de vedere, fiind necesar a fi luate decizii și implementate planuri de acțiune ținând cont de efectele determinate de pandemia. 

Pentru a gestiona eficient crizele din lanțurile de aprovizionare, firmele și-au concentrat atenția către:

  • Abordarea unui management al riscurilor stabil, care să faciliteze luarea unor decizii organizaționale corecte;
  • Efectuarea unui control constant al posibilelor riscuri și monitorizarea eficientă a proceselor critice;
  • Adoptarea unor strategii privind procesele de achiziție, fiind incluse direcții de acțiune la nivelul modului de livrare sau standardelor de calitate;
  • Accesarea unor surse de finanțare sigure și flexibile, precum factoring (acesta asigură un flux de numerar permanent, permite extinderea activității firmei prin preluarea mai multor comenzi și protejează business-ul de riscuri, prevenind blocajele financiare);
  • Îmbunătățirea portofoliului de furnizori, consolidând astfel capacitatea de aprovizionare;
  • Abordarea unor soluții automatizate în activitatea de producție;
  • Verificarea constantă a comportamentelor de cerere cu ajutorul platformelor sociale, anticipând și răspunzând prompt la cerințele noi de consum.

Concluzii

Pentru a putea vorbi despre un lanț de aprovizionare sănătos este nevoie o implicare a companiilor în tot ceea ce înseamnă anticipare, planificare și reacționare la incertitudini sau evenimente neașteptate. 

În contextul noilor schimbări, firmele care reușesc să își administreze eficient lanțul de aprovizionare, pot avea certitudinea unei stabilități și chiar o creștere a performanței la nivelul business-ului.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute!
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică, mijlocie sau chiar start-up, noi nu facem diferențe.
Încasează rapid banii tăi!