×
Business

Business EDU

9 Măsuri ca afacerea ta să rămână imbatabilă în fața crizei economice

Criza-1

Te întrebi dacă afacerea ta va rezista în următoarea perioadă?

Așa cum tu îți poți crește imunitatea organismului ca să lupți mai eficient cu virusurile, există modalități preventive care îți fac afacerea mai puternică în fața crizei.

Iată 9 măsuri prin care îți poți crește imunitatea afacerii:

1. “Turnover is Vanity, Profit is Sanity but Cash is Reality”

Cash-ul este resursa cea mai de preț acum, și realitatea de zi cu zi în mersul oricărei afaceri. Asigură-te că ai bani suficienți în companie pentru a trece de această perioadă. Că ai cel puțin fondurile necesare pentru a-ți plăti datoriile către furnizori, salariile pentru angajați și celelalte cheltuieli urgente și obligatorii.

2. Concentrează-te pe încasarea creanțelor

Urmărește-ți cu atenție relațiile comerciale și facturile pe care le ai de încasat. Orice întârziere la plată din partea clienților te va afecta în mod direct. Verifică toate creanțele pe care le ai de încasat și nu aștepta să ajungă la termenul scadent. Odată trecut acest moment, va fi mult mai greu să-ți recuperezi banii, timp în care vei rămâne cu rezervele de cash blocate.

Dacă nu ai altă posibilitate decât să acorzi termene lungi de plată, Instant Factoring te poate ajuta să obții acces mai rapid la cash. Îți finanțezi facturile aflate în termenul scadent și primești banii a doua zi. Ai nevoie doar de câteva minute la dispoziție să-ți creezi un cont și să completezi cererea de finanțare.

3. Negociază termene de plată cât mai lungi

Așa cum și tu te străduiești să-ți obții banii de pe facturi mai repede, la fel vor proceda și furnizorii tăi. Mulți îți vor solicita plata pe loc sau o parte în avans, însă asta îți va pune o mare presiune pe rezerva de bani disponibili. Negociază cu furnizorii termene de plată cât mai lungi, ca să fii sigur că poți plăti și rămâi în control asupra cheltuielilor.

4. Testul de stres al companiei tale

Crezi că ai destui bani în companie ca să reziști 18 luni de la inceputul pandemiei? În economia globala de care economia romaneasca este inter-dependenta, 18 luni este perioada până la începerea unui nou ciclu economic, și perioada ideală pentru care să faci un test de stres al companiei tale.

Vezi care este ultima CA lunară de dinainte să înceapă criza, februarie sau martie 2020, și consideră o reducere de 33% – 50% din această cifră.

Profită de toate liniile de finanțare ACUM

Dacă ai posibilitatea să accesezi un credit sau o finanțare de orice natură, ia-le acum. Criza economică este neprevăzută, așa că sunt mari șanse de a nu le mai putea accesa în viitor. Referitor la costul dobânzii, acesta este mult mai mic decât costul de a nu avea acces la bani atunci când vei avea nevoie urgent de ei.

6. Anticipează și fii proactiv

Gândește-te la toate elementele cheie ale afacerii tale. Care sunt furnizorii, clienții și angajații tăi strategici? Rămâi în contact permanent cu aceștia, să vezi dacă și cum sunt afectați de criză. Orice impact asupra lor, este un impact asupra companiei tale. Sună-ți partenerii strategici cât mai des, arată că le ești aproape și nu lăsa nimic să te ia prin surprindere.

7. Redu-ți cât mai mult cheltuielile discreționare

Urmărește toate cheltuielile companiei și stabilește care sunt cele prioritare. Pentru toate celelalte, verifică dacă poți face ajustări de costuri sau dacă poți pune pe pauză anumite cheltuieli, până la redresarea situației economice. Ajustează-ți cheltuielile azi, ca să ai toate șansele să supraviețuiești în următoarele 18 luni.

8. Regândește-ți planurile de angajare

Chiar dacă ai avut o ușoară creștere în numărul de comenzi, este posibil ca aceasta să fi fost una conjuncturală, iar un nou post creat nu își va avea justificarea peste ceva timp. Încearcă să-ți folosești resursele interne, chiar dacă este o perioadă mai încărcată, decât să angajezi oameni noi și apoi să fii nevoit să-i disponibilizezi. O astfel de decizie va afecta întreaga echipă.

9. Acționează rapid – nu ezita

Poate că acum compania ta este oarecum stabilă și nu vezi de ce ar trebui să adopți măsuri drastice. Dar criza economică nu ocolește pe nimeni. Ia-ți toate măsurile de siguranță acum, din timp, ca afacerea ta să aibă toate șansele să depășească cu bine această perioadă.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!