×
Factoring

Business EDU

Îți poate afecta factoringul relația cu clienții?

if-img-blog-1

Factoringul este conceput pentru a ajuta companiile să transforme mai repede facturile neîncasate în numerar. Însă, antreprenorii trebuie să apeleze la compania potrivită de factoring. În caz contrar, aceștia ar putea pierde clienți importanți dacă factorul ales nu gestionează profesionist relația cu clienții în numele lor.

Cu toate acestea, tot mai multe companii se îndreaptă astăzi către factoring pentru finanțare. Deși pare că acest acord există exclusiv între afacerea ta și compania de factoring, în cazul factoringului deschis, clienții trebuie informați despre anumite detalii. Totuși, cerința referitoare la notificarea clientului este evitată în situația factoringului închis.

Poate factoringul să afecteze relația cu clienții?

Factoringul îți oferă câteva beneficii, este posibil să te îngrijoreze cum este văzut tot procesul de către clienți. Avantajele imediate ale facturării facturilor determină efecte pozitive atât la nivel intern, cât și la nivel extern.

Chiar dacă facturile sunt vândute unei companii de factoring, trebuie să menții o relație profesionistă de lucru cu fiecare client. Poți spori fluxului de numerar fără să consumi timp pentru încasarea facturilor, iar clienții vor continua să primească de la tine produse și servicii de calitate. Locul unde își trimit plățile nu este neapărat o preocupare pentru aceștia.

Ce  concepții greșite există despre influența factoringul în relația cu clienții?

1. Unii clienți pot pune la îndoială starea de sănătate a companiei, motiv pentru care nu vor mai efectua tranzacții cu aceasta

Dacă lucrezi cu clienți mari, acest lucru nu constituie o problemă, întrucât ei înțeleg rolul factoringului și al numerarului  în continuarea activităților dintr-un business.

Totuși, este posibil ca alții să nu înțeleagă de ce ai apelat la serviciile unei instituții de factoring.

Indiferent de mărimea clienților tăi, explică-le că apelezi la această soluție pentru a-ți asigura un flux sănătos de numerar, menit să eficientizeze business-ul.

2. Unii clienți pot crede că pierzi controlul asupra afacerii

Clienții doresc să știe dacă factoringul va afecta calitatea serviciilor și a produselor pe care le primesc. Din moment ce compania de factoring colectează creanțele în numele tău, clienții care nu înțeleg procesul de factoring vor avea impresia că pierzi controlul asupra afacerii tale.

De aceea, este important să le arăți acestora că specificațiile ofertei tale nu se vor modifica, rolul facturării facturilor fiind doar acela de a menține un cash-flow sănătos.

3. Unii clienți pot considera că firmele de factoring acționează ca recuperatorii de datorii și îi pot hărțui

Este vorba de educarea clienților pentru a schimba prejudecățile privind companiile de factoring. Majoritatea companiilor de factoring operează într-o manieră etică și de încredere, motiv pentru care clienții nu vor fi supuși unor proceduri dure de obținere a numerarului.

Ce trebuie să le comunici clienților?

1.     Compania de factoring devine noul departament care se va ocupa de gestionarea și încasarea creanțelor

Atunci când vine vorba de încasarea facturilor restante, factorul va prelua rolul de gestionare și încasare a creanțelor în numele afacerii tale. De aceea, clienții tăi trebuie să știe că pot contacta firma de factoring atunci când trebuie:

 • să solicite copii ale comenzilor de cumpărare;
 • să efectueze plățile;
 • să ceară orice alte detalii legate de facturi sau produsele livrate.

În loc să îți contacteze compania, clienții ar trebui să fie anunțați dacă trebuie să solicite de la compania de factoring acele detalii care îi interesează.

2.     Factoringul este o metodă populară de finanțare a afacerilor

Având în vedere că economia încearcă să-și revină din criza recentă, băncile și creditorii tradiționali încă ezită să împrumute bani proprietarilor de întreprinderi mici. Procesul de aprobare a unui împrumut bancar continuă să fie obositor sau chiar imposibil pentru acești antreprenori.

Ca atare, factoringul a devenit o opțiune frecventă în finanțarea firmelor mici mai ales că le permite să obțină banii de care au nevoie fără să suporte standarde stricte.

3.     Calitatea produselor și serviciilor rămâne neschimbată

Când clienții află că apelezi la factoring, s-ar putea să-și facă griji că produsele sau serviciile tale vor avea de suferit în ceea ce privește calitatea. De aceea, este important să îi asiguri că această finanțare nu va avea niciun impact asupra calității cu care s-au obișnuit. De fapt, îți va oferi numerarul necesar pentru a furniza produse la standarde înalte de calitate și experiențe cu adevărat desăvârșite.

În plus, vei avea posibilitatea să preiei comenzile mai repede și, de asemenea, comenzile mai mari. Vei putea menține nivelul actual de producție care a permis afacerii tale să construiască o bază solidă de clienți și, de ce nu, chiar să-l dezvolți.

4.     Factoringul este un semn că afacerea ta este sănătoasă

Lămurește-ți clienții că decizia de factoring este luată pentru a îmbunătăți finanțele business-ului. Fluxul de numerar îmbunătățit ilustrează că afacerea ta este într-adevăr sănătoasă. Cu ajutorul factoringului, îți asiguri finanțarea pentru:

 • servirea excelentă a clienților;
 • menținerea fluxului de numerar;
 • extinderea bazei de clienți;
 • plata cheltuielilor;
 • achiziția materiilor prime și a materialelor noi;
 • investiții;
 • publicitate, ș.a.

Factoringul nu doar că îmbunătățește relația cu clienții, dar și pe cea cu furnizorii. Plata rapidă a facturilor restante surprinde faptul că ai resurse suficiente pentru a plăti furnizorii la timp sau mai devreme. În plus, poți chiar să renegociezi contractele cu furnizorii tăi pentru plata anticipată. Contractele renegociate cu furnizorii pot influența pozitiv întreaga activitate astfel încât să oferi produse și servicii mai bune pentru clienții tăi.

Cum le comunici clienților decizia de a apela la factoring?

Clienții tăi sunt pe primul loc, deci este esențial să alegi cu grijă o companie de factoring.

Comunicarea cu aceștia este primordială în menținerea unor relații de încredere mai ales pentru că ei trebuie să știe ce se întâmplă în afacerea ta. În unele cazuri, cel mai ușor lucru pe care îl poți face pentru a menține relațiile cu clienții este să explici clar:

 • de ce ai decis să utilizezi o companie de factoring;
 • dacă și cum influențează acest lucru relația cu ei.

Spune-le numele companiei de factoring cu care ai încheiat contract, înainte ca aceasta să le trimită o notificare. Informează-ți clienții prin intermediul unui newsletter sau organizând o ședință, astfel încât să discutați cele mai importante detalii și schimbări care pot influența tranzacțiile.

Concluzii

Faptul că poți obține mai repede bani prin factoring, ar trebui să le indice clienților că ai suficiente venituri pentru a rămâne profitabil pe piață. Acest lucru va oferi, de asemenea, clienților tăi încrederea necesară pentru menținerea relației cu business-ul tău.

Informarea clienților despre decizia de a aborda factoringul ca sursă de finanțare a activității consolidează legăturile cu clientul,  asigurând continuarea eficientă a proceselor din cadrul afacerii tale.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!