×
Business

Business EDU

Rolul unui audit financiar in evolutia afacerilor

audit financiar

Efectuarea unui audit financiar are o contribuție semnificativă în progresul unei business, adăugând un plus valoare întregii activități desfășurate. Cu certitudine te ajuta sa identifici punctele slabe ale operațiunilor tale interne și să-ți îmbunătățești tranzacțiile financiare.

Informațiile obținute în urma acestui audit stau la baza deciziilor referitoare la dezvoltarea corectă și echilibrată a planului financiar. Cu alte cuvinte, auditul financiar reprezintă pilonul principal în adoptarea unor strategii de business de către departamentul de management. 

O afacere care prezintă o sănătate financiară optimă va putea să își gestioneze eficient activitățile și va avea garanția că tranzacțiile efectuate își ating obiectivele de dezvoltare stabilite.

Descoperă în acest articol mai multe informații utile despre implicațiile auditului financiar asupra procesului de creștere a unei afaceri.

Ce urmărește auditul financiar?

Auditul financiar presupune o evaluare a datelor financiare ale unei companii în raport cu reglementările în vigoare pentru a obține un raport. În esență, scopul său este de a dobândi o imagine asupra conformității situațiilor financiare cu principiile contabile aplicabile. 

Pentru un antreprenor, auditul financiar nu reprezintă doar accesul la date privind fiabilitatea rezultatelor financiare ale afacerii și alinierea la legislația fiscală. Acesta are o mare importanță în asimilarea unor informații care privesc:

 • Poziționarea companiei în procesul său de dezvoltare (creștere, stabilitate etc.);
 • Structura fondurilor destinate proceselor operaționale ale firmei;
 • Riscurile sau incertitudinile cu care se poate întâlni firma;
 • Poziția companiei în domeniul în care activează, în raport cu competitorii săi.

Astfel de informații stau la baza diferitelor tranzacții care modelează peisajul financiar în care se află compania.

Practic, auditul de mediu te poate ajuta să descoperi activitățile ce trebuie îmbunătățite. Indiferent dacă acestea sunt dintr-o perspectivă operațională, procedurală sau contabilă, un audit financiar poate stabili dacă strategiile și măsurile implementate la nivelul proceselor operaționale au fost cele potrivite. Dacă există un proces ineficient care afectează potențialul de creștere al companiei, auditul financiar cu siguranță îl poate identifica. 

Ce beneficii aduce auditul financiar unui business?

Realizarea unui audit financiar va oferi un rezumat al tuturor activităților companiei, fiind de mare ajutor conducerii în detectarea eventualelor erori în registrele contabile. În multe situații, un astfel de audit dezvăluie nereguli greu de identificat prin alte metode. 

Analizând aceste aspecte, antreprenorul va putea stabili dacă strategia financiară a companiei este aplicată corect și eficient. 

În eventualitatea în care realitatea nu corespunde cu planul financiar implementat, atunci trebuie identificate punctele slabe sau activitățile ce necesită măsuri de îmbunătățire. Ca rezultat, planificarea fondurilor și mișcarea numerarului în cadrul unei afaceri devin mult mai ușor de gestionat.

Printre principalele beneficii pe care un audit financiar le aduce unui business menționăm:

 • Susține dezvoltarea educației financiare și integrarea unor concepte noi ale managementului financiar în gestionarea eficientă a cash-flow-ului;
 • Obține un nivel înalt de eficiență și eficacitate în ceea ce privește administrarea operațiunilor interne ale firmei;
 • Garantează o raportare financiară în conformitate cu reglementările și procedurile contabile în vigoare;
 • Contribuie la siguranța activelor și la diminuarea riscului de fraudă sau de sustragere fonduri;
 • Îmbunătățirea imaginii și a credibilității rapoartelor financiare în fața partenerilor de business și a instituțiilor financiare;
 • Identificarea cauzelor de risc, acțiune necesară în evaluarea obiectivă a riscurilor cu care se poate întâlni compania;
 • Crearea unei politici de prevenire sau a unui plan de acțiune în cazul anticipării unor riscuri ce pot influența bunul mers al operațiunilor;
 • Îmbunătățirea cadrul de monitorizare internă a proceselor operaționale desfășurate.

Sintetizând informațiile prezentate mai sus, auditul reprezintă o imagine obiectivă a sănătății financiare a unei companii, fiind importantă în stabilirea unei strategii de business care urmărește creșterea unei afaceri

Auditul financiar are implicații la nivelul bonității companiilor

Pentru ca firma să obțină parteneriate de succes, auditul are o influență asupra procesului de consolidare a credibilității financiare. Cu alte cuvinte, putem spune că acesta are implicații și la nivelul relațiilor cu partenerii de afaceri.

Auditul financiar facilitează accesul la oportunități de dezvoltare pe fondul credibilității unei companii. Spre exemplu, numeroase instituții financiare acordă atenție eligibilității firmelor care apelează la finanțare. În acest caz, auditul financiar are o contribuție și asupra creșterii accesului la mai multe surse de finanțare (investitori, fonduri nerambursabile, bănci etc.).

În prezent, o sursa de finanțare eficientă la care multe companii apelează este factoringul. Acesta nu doar asigură un flux constant de numerar necesar în derularea activității, ci și are implicații la nivelul relațiilor companiei cu partenerii săi. În esență, serviciul de factoring contribuie pozitiv la obținerea performanțelor financiare ale unei firme și la susținerea relațiilor sale de afaceri.

Concluzii

În prezent, auditul financiar nu mai este privit ca o obligație, acesta devenind o necesitate, mai precis un punct de plecare în procesul de evoluție al unui business. Pentru o companie, acesta reprezintă modalitatea perfectă de a obține mai mult control asupra situației sale financiare. 

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!