Impactul produs de pandemia Covid-19 asupra mediului de afaceri a fost unul destul de marcant, fapt pentru care inclusiv sectorul de retail a fost supus unor schimbări. În aceasta perioadă, a fost și continuă să fie esențială efectuarea unei analize prin prisma descoperirii vulnerabilităților actuale și implementării unor strategii rapide în vederea menținerii pe o poziție stabilă pe piața în care activează.
În mod cert, pandemia a schimbat radical comportamentul consumatorilor, acest lucru afectând strategia de business a companiilor. Astfel, ele au trebuit să analizeze factorii ce îi motivează în acest moment pe clienți și să regândească modelul de business în maniera în care să răspundă eficient necesităților consumatorilor.
În această situație s-a aflat sectorul retail, unde primordială a fost câștigarea încrederii clienților în branduri în timpul tranziției către noul context economic.
Așadar, drumul către succes a segmentului retail a constat în:
- abordarea rapidă a tehnologiilor digitale;
- răspunderea promptă la necesitățile consumatorilor;
- obținerea unui avantaj competitiv al brandului pe segmentul în care activează.
Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre adaptarea sectorului retail la mediul de afaceri actual și strategiile abordate de agenții economici pentru dezvoltarea afacerii lor.
Adaptarea sectorului retail la contextul de business actual
Modelul tradițional de vânzare cu amănuntul a devenit rapid necompetitiv, din perspectiva ineficienței modului de producție, distribuție ș.a.
Societățile comerciale care s-au bazat pe modelul de afaceri convențional (maximizarea stocului, utilizarea unui singur canal fizic pentru clienți etc.) s-au trezit depășiți de concurenții inovatori și agili. Practic, business-urile care funcționează în baza modelului de operare mai puțin flexibil nu reușesc să răspundă cerințelor perioadei actuale de evoluție rapidă a cererii consumatorilor, furnizând totodată o experiență de o calitate inferioară acestora.
Abordarea unui model de business aliniat necesităților clienților
Nevoile și așteptările consumatorilor s-au schimbat (mai mult confort, portofoliu divers de produse, livrare rapidă, servicii personalizate etc.). Odată cu modificarea cerințelor, retailerii s-au confruntat cu stocuri imense și o capacitate de depozitare insuficientă fapt ce a determinat o reducere semnificativă pentru lichidarea stocurilor în exces.
Aceste schimbări bruște au influențat activitatea societăților comerciale din sectorul de retail, generând incertitudini pentru viitorul experienței consumatorilor în magazine. Astfel, comercianții cu amănuntul și-au prioritizat obiectivele în acest sens, explorând oportunitățile existente în mediul online și oferind clienților o nouă experiență de cumpărare.
Investiția în online și oferirea unei noi experiențe consumatorilor
În vederea furnizării experienței dorite de clienți, acești agenți economici și-au concentrat atenția către zona de marketing și vânzări online. Mai precis, ei s-au îndepărtat de modelul tradițional, oferind o experiență digitală clienților. Acest lucru a condus la crearea unui proces fără întreruperi în care clientul poate interacționa flexibil cu retailerii, acest lucru fiind vital pentru supraviețuirea afacerilor din acest sector.
Spre exemplu, marii retaileri au avut ca prioritate optimizarea întregului proces operațional. Integrarea tehnologiei în activitate de retail devine esențială pentru stabilitatea unui business, fiind un diferențiator în alegerile clienților. Astfel, este nevoie de o digitalizare a comerțului pentru adaptarea noului mediu economic, facilitând totodată dezvoltarea unui business.
Comerciantul care efectuează investiții în online are avantajul că în cazul unor situații incerte are o garanție privind stabilitatea activității și controlul operațional, mizând pe vânzările online. De asemenea, comercianții ar trebuie să folosească canale digitale de comunicare pentru gestionarea serviciilor către clienți, cu accent pe platformele de socializare, asistență prin chatbot-uri.
Din ce în ce mai mulți clienți aleg comunicarea directă cu brandurile prin intermediul canalelor digitale. Astfel, automatizarea stimulează comunicarea cu clienții și facilitează obținerea informațiilor prețioase despre necesitățile și dorințele acestora.
Abordând comunicarea digitală de către comercianții cu amănuntul va contribui la menținerea legăturii cu clienții în această perioadă incertă. Totodată, va dezvolta încrederea acestora după restabilirea normalității.
Strategii abordate de companiile de retail pentru dezvoltarea afacerii lor
Pentru a face față provocărilor mediului economic actual, societățile comerciale și-au îmbunătățit managementul de business, abordând diferite strategii. Printre cele mai importante menționăm:
Sectorul de retail implementează inovațiile tehnologice în eficientizarea activități
Pentru a folosi eficient informațiile și pentru a dispune de o logistică automată, comercianții pot include tehnologia în vederea optimizării proceselor desfășurate.
De asemenea, pentru a se menține pe o poziție stabilă, societățile comerciale trebuie să implementeze tehnologiile digitale pentru a dispune atât de o minimizare a costurilor, cât și de a răspunde cerințelor consumatorilor. Totodată, se va obține timp prețios necesar în dezvoltarea unor noi direcții de acțiune în sectorul retail.
Dispunând de sisteme inovatoare, comercianții vor beneficia de un avantaj competitiv în privința operațiunilor de retail ecommerce.
Sectorul de retail optează pentru strategia Omnichannel
Utilizând această strategie, agenții economici din domeniul retail vor putea oferi o experiență completă clienților. Are la bază folosirea mai multor canale de comunicare simultan, interconectate, facilitând astfel consolidarea legăturii dintre client și comerciant. Extinderea serviciilor de proximitate este o prioritate pentru comercianți, furnizând clientului o experiență nouă, bazată pe siguranță, confort și rapiditate.
Sectorul de retail apelează la serviciile de factoring
O situație întâlnită frecvent în sectorul de retail și distribuție este legată de decalajul între plățile către furnizor și încasarea creanțelor, afectând astfel stabilitatea cash-flow-ului. Astfel, abordând serviciile de factoring, ca sursă de finanțare, această problemă este eliminată.
În plus, cei care activează în sectorul retail vor putea să își coordoneze mult mai eficient finanțele, având beneficiul obținerii rapide a lichidității de pe urma facturilor. Așadar, prin factoring, societățile comerciale vor putea să-și eficientizeze operațiunile. În plus, ei vor avea oportunitatea de a:
- Stabili noi termene de plată pentru produsele achiziționate;
- Beneficia de o creștere a segmentului de clienți și implicit comenzi;
- Îmbunătăți imaginea în fața partenerilor, consumatorilor și a comunității locale;
- Investi în noi proiecte de dezvoltare a business-ului.
Concluzii
Pe fondul pandemiei Covid-19, comportamentul consumatorilor a suferit modificări, acest lucru influențând considerabil activitatea din sectorul retail. De asemenea, acest lucru a condus la expunerea punctelor slabe ale modelului tradițional de vânzare cu amănuntul.
Prin urmare, comercianții au fost nevoiți să regândească strategia de business. Atenția lor s-a focusat pe îmbunătățirea continuă a operațiunilor, diversificarea produselor și serviciilor și oferirea unor experiențe noi consumatorilor. Toate aceste obiective au fost atinse prin intermediul abordării tehnologiei și receptivității prezentate din punct de vedere social, diferențiindu-se astfel de concurenții din sectorul retail.