×
Business
Industria ta

Business EDU

Care sunt prioritățile antreprenorilor în 2022?

prioritati de business 2022

Tehnologia, sustenabilitatea și investirea în resursa umană sunt printre prioritatile antreprenorilor în 2022, acestea având o influență semnificativă în privința obținerii rezultatelor dorite. În ultimii doi ani, mediul economic s-a transformat dramatic pe fondul pandemiei de Covid-19. Astfel companiile trebuie să se adapteze peisajului economic în schimbare pentru a supraviețui și a prospera.

Ceea ce a funcționat pentru ieri, nu este garantat că va merge și pentru mâine. Prin urmare, antreprenorii trebuie să fie la curent cu toate schimbările majore ce au loc în mediul de business pentru a rămâne competitivi pe piață.

Aceștia trebuie să își reseteze maniera de gândire și de abordare a situațiilor, detașându-se de vechile practici și strategii. Având o viziune nouă, vor putea să valorifice mult mai bine oportunitățile din prezent și să depășească orice obstacol sau provocare.

Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre prioritatile pe care trebuie să le aibă în vedere antreprenorii în anul 2022.

Care sunt aspectele ce devin priorități de business în anul 2022?

Investirea timpului și efortului în identificarea unor piețe noi, dezvoltarea unor produse și/ sau servicii inovatoare, recrutarea de talente și folosirea tehnologiei sunt astăzi prioritatile cheie pentru reușita unui afaceri. Însă în anul 2022, business-urile ar trebui să se concentreze mult mai eficient pe 4 direcții de acțiune, mai precis pe:

Optimizarea proceselor

Rolul tehnologiei în contextul actual de business este fundamentală. În ultimii ani, tehnologia a oferit noi abordări în privința gestionării eficiente a afacerilor, reușind performanțe incontestabile în foarte multe arii de activitate, printre care logistică, vânzări, contabilitate, marketing etc. Companiile mici pot concura astăzi cu marile corporații în privința eficienței operaționale prin prisma echipamentelor tehnologice și instrumentelor digitale. 

Anul 2022 aduce noi oportunități în privința optimizării activității unei companii, astfel că antreprenorii admit faptul că automatizarea este soluția sigură pentru îmbunătățirea considerabilă a eficienței operaționale. 

Spre exemplu, un beneficiu important al acestei automatizări este legat de calitatea livrabilelor și satisfacția clienților. Întregul flux de lucru devine mult mai eficient și este minimizat riscul de eroare umană. Cu instrumentele digitale potrivite, antreprenorii pot economisi timp și resurse financiare, afacerile lor devenind mai productive și competitive.

Atragerea și păstrarea oamenilor potriviți și Componenta Mindset

Componenta mindset, mai precis mentalitatea potrivită pentru performanță este una dintre prioritatile de top pe care antreprenorii ar trebui să se concentreze în acest an. Viitorul creionat la începutul acestui an este total diferit, comparativ cu imaginea creată de antreprenori în anul 2019, înainte de izbucnirea pandemiei. Companiile trebuie să investească în această componentă pentru a-și asigura dezvoltarea continuă. Chiar dacă soluțiile digitale au câștigat teren în mediul de business, antreprenorii trebuie să conștientizeze că fără oamenii potriviți, afacerea nu poate evolua.

Pe măsură ce recrutarea talentelor a căpătat o mai mare importanță, firmele au conștientizat importanța manierei în care sunt priviți atât de candidați, cât și de personalul actual. Astfel că, în 2022 companiile ar trebui să aibă în vedere claritatea mesajului în comunicarea brandului de angajator. Atragerea și păstrarea oamenilor potriviți este una dintre prioritatile primordiale pe care trebuie sa mizeze companiile pentru obținerea performanțelor dorite. 

De asemenea, gestionarea resursei umane trebuie să devină mult mai flexibilă și variată. Îmbunătățirea competențelor depinde în mod direct de învățarea pe parcursul vieții. În contextul actual, sistemele moderne ce vizează managementul învățării facilitează acest proces, creând diferite tipuri de conținut pentru a se plia pe necesitățile angajaților în privința instruirii și dezvoltării lor.

Companiile ar trebui să evalueze cu atenție mentalitatea, convingerile și valorile angajaților actuali și viitori.  Acești factori vor avea un impact considerabil asupra reușitei unui business.

Îmbunătățirea experienței clienților – Cultură centrată pe client

Experiența clienților se află în centrul oricărui business de succes. Crearea unei experiențe excelente pentru clienți nu are doar un sens general în mediul de business, ci este cheia pentru a stimula creșterea companiei pe termen lung.

Astfel că în lista priorităților antreprenorilor pentru anul 2022 se află obiective în privința depășirii așteptărilor clienților săi în vederea păstrării acestora pe o perioadă lungă de timp. Acesta este cel mai sigur mod de a crește veniturile unui business.

A construi o cultură centrată pe client nu este o sarcină ușoară și nici nu se poate întâmpla peste noapte. Însă, se poate începe prin includerea unor aspecte cheie în cultura organizațională abordată de antreprenori. Mai precis:

 • Empatizarea întotdeauna cu clientul;
 • Recrutarea talentelor în acord cu profilul companiei sau cultura organizațională;
 • Încurajarea interacțiunilor cu clienții etc.

O experiență excelentă pentru clienți implică atât calitatea produselor/ serviciilor oferite, cât și maniera în care aceștia interacționează cu brandul (online și sau offline). Prin urmare, pentru a genera satisfacția clienților pe termen lung și loialitatea acestora, antreprenorii trebuie să investească în noi strategii de marketing pentru a avea succes. 

Creșterea interesului pentru sustenabilitate

În prezent, sustenabilitatea vizează o abordare organizată asemănătoare digitalizării. Aceasta devine o cheie esențială în obținerea unui avantaj competitiv pe termen lung. 

A deveni mai sustenabil într-o manieră eficientă poate să nu fie ușor la început, dar provocarea merită răsplata. Antreprenorii trebuie să privească problemele ca pe oportunități. 

Astăzi, peste 90% dintre antreprenori declară că sustenabilitatea este vitală pentru succesul companiei lor. Ca direcții de acțiune, aceștia:

 • Dezvoltă strategii de sustenabilitate;
 • Comercializează produse și servicii inovatoare, durabile;
 • Publică rapoarte de sustenabilitate pentru clienți, investitori, publicul larg etc.

În esență, o strategie de sustenabilitate permite unei firme să efectuează investiții pe termen lung. Astfel că numeroși antreprenori vor prioritiza acest aspect, devenind conștienți de avantajele oferite și se vor îndrepta către o economie circulară.

Sustenabilitatea financiară – Una dintre prioritatile majore ale companiilor 

Sustenabilitatea financiară este o prioritate pentru firme și constă în abordarea într-un mod eficient și responsabil a tuturor aspectelor ce sunt legate de activitatea desfășurată. Putem vorbi de performanță financiară doar dacă se apelează la noi soluții pentru administrarea rațională a resurselor companiei. 

În acest sens, unul dintre obiective este menținerea unui cash-flow sănătos. Acest lucru se poate soluționa prin accesarea unor surse de finanțare ce prezintă un nivel înalt de flexibilitate. Una dintre aceste soluții o reprezintă serviciile de factoring

Factoringul este în prezent serviciul financiar ce asigură capitalul necesar pentru o desfășurare sănătoasă și sustenabilă a unei afaceri la început de drum. Numeroși antreprenori abordează această soluție inovatoare prin prisma beneficiilor sale incontestabile legate de:

 • Dezvoltarea proceselor operaționale;
 • Administrarea sigură și de durată a creanțelor/ facturilor;
 • Îmbunătățirea relației cu partenerii firmei;
 • Siguranța și protecție împotriva riscurilor de neplată;
 • Îmbunătățirea indicatorilor financiari.

Sintetizând, dezvoltarea sustenabilă în business a devenit una dintre prioritatile principale pentru antreprenori. Aceștia au conștientizat importanța ei în optimizarea proceselor operaționale și obținerea rezultatelor dorite.

Concluzii

Este important ca antreprenorii să înțeleagă importanța acestor priorități în vederea adoptării unor decizii care să crească substanțial șansele de reușită. Recunoașterea rolului vital pe care îl are tehnologia, sustenabilitatea și investirea în resursa umană este primordială pentru succesul în mediul de business actual.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!