×
Business

Business EDU

DSO: ce este și ce rol are în îmbunătățirea cash-flow-ului?

indicator dso

În mediul economic actual, caracterizat de o puternică incertitudine, gestionarea fluxului de numerar este mai importantă ca oricând, motiv pentru care cunoașterea unor indicatori precum DSO joacă un rol primordial în succesul unei companii. Pe de altă parte, gestionarea eficientă a cash-flow-ului oferă companiilor oportunitatea de a avea mai mult control asupra afacerii și asupra sănătății financiare a acesteia. 

De aceea, antreprenorii trebuie să acorde atenție indicatorului DSO (Days Sales Outstanding) mai ales dacă realizează frecvent vânzări de produse sau prestări de servicii cu plata la termen. DSO este, printre alte aspecte, un semn al disponibilității numerarului necesar pentru a plăti datorii, pentru a investi sau pentru a oferi protecție în perioadele dificile din punct de vedere economic.

Ce este DSO?

Mai puțin cunoscut, DSO este un indicator financiar pentru durata de încasare a creanțelor sau timpul necesar în care o companie urmează să fie plătită după facturare. 

Cum se calculează DSO?

Days Sales Outstanding se calculează astfel:

DSO = (valoare creanțe cu plata la termen / vânzări totale) x numărul de zile

Cum poate fi indicatorul DSO?

DSO trebuie interpretat cu atenție, întrucât semnificația valorii depinde de mai mulți factori.

Dacă valoarea indicatorului DSO este ridicată, atunci acest lucru ar putea să indice un management precar al facturilor sau condiții de plată dificile care presupun imposibilitatea clienților de a-și achita facturile la timp. De aceea, este necesară luarea în considerare a:

  • evalurării politicilor de plată la termen;
  • tipologiei de clienți cărora le acordați o astfel de opțiune de plată.

Tendința de creștere a DSO este legată de faptul că mai mult numerar este blocat în creanțele restante, ceea ce ar indica apropierea unei crize de numerar.

O valoare ridicată a acestui indicator ar putea sugera condițiile dinamice ale pieței. Ar putea indica și o gestionare eficientă a vânzărilor cu plata la termen. În acest sens, există capacitatea de a oferi clienților termene lungi de plată. 

Pe de altă parte, un DSO scăzut sugerează că firmei îi ia un timp rezonabil pentru a primi banii de la clienți.

Astfel, afacerile trebuie să își mențină conturile de încasat (creanțele) la un nivel cât mai mic. Pentru a înțelege mai multe despre creanțe, este necesar să se determine timpul aferent colectării unei creanțe restante.

Ce înseamnă creanțe restante?

Creanțele restante se referă la suma de bani pe care un client o datorează unei companii pentru produsele vândute sau serviciile prestate, la care acceptă plata la scadență. Din moment ce conturile de încasat vor fi transformate în numerar, acestea reprezintă un activ pe termen scurt în bilanț.

Care este rolul DSO?

Acest indicator îi ajută contribuie la înțelegerea numărului mediu de zile necesare pentru încasarea facturilor emise. În plus, DSO mai reflectă:

  • Satisfacția și solvabilitatea clienților;
  • Eficacitatea angajaților care se ocupă de încasarea clienților, fenomen care poate influența profitabilitatea afacerii.

De asemenea, evaluarea indicatorului DSO permite găsirea problemelor din procesul de încasare a creanțelor, estimarea fluxului de numerar și identificarea tendințelor care privesc fluxul de numerar.

DSO este doar unul dintre cei mai importanți indicatori când vine vorba de analizarea performanței business-ului. Astfel, pentru a înțelege pe deplin starea afacerii tale este necesar să acorzi atenție tuturor rapoartelor financiare, precum și altor indicatori KPI.

Ce provocări implică calcularea indicatorului DSO?

DSO oferă o imagine generală asupra sănătății financiare a unei afaceri. Totuși, există câteva aspecte pentru care acest indicator nu reflectă eficiența și profitabilitatea afacerii. Printre cei mai importanți factori, enumerăm:

  • Sezonalitatea – DSO este un indicator liniar, ceea ce înseamnă că rezultatul său va avea loc, într-un anumit interval de timp, la o frecvență similară probabilității sale conform legii mediilor. Pe de altă parte, în industriile sezoniere, se recomandă compararea lunilor sau trimestrelor anului anterior cu cele ale anului curent. Astfel, se pot face față scăderilor/ creșterilor de numerar.
  • Complexitatea vânzărilor – complexitatea ofertelor de vânzări, tipurile de promoții și opțiunea de plată la termene extinse influențează nivelul veniturilor brute. Totuși, condițiile de plată complexe sau numărul de clienți, caracterizați de o bonitate scăzută, apărute din cauza unei promoții pot influența negativ imaginea reală a ceea ce se întâmplă cu business-ul.

Cu toate acestea, provocările pot fi depășite utilizând anumite calcule de ajustări. De aceea, DSO rămâne un indicator important în analiza financiară.

Cum poate fi DSO îmbunătățit?

Pentru a diminua valoarea indicatorului DSO, există câteva strategii pe care merită să le iei în calcul:

  1. Automatizează procesul de notificare a clienților – amintește-le clienților, prin programe automatizate, când este timpul să-ți achite facturile emise pentru produsele vândute sau serviciile prestate. De asemenea, le poți furniza o imagine cu toate facturile actuale și anterioare, permițându-le să vizualizeze suma datorată și scadența. În acest fel, economisești timp și păstrezi relațiile cu clienții, evitând apelurile de colectare care ar putea stârni conflicte.
  2. Implementează soluții digitale de plată – punând la dispoziție opțiunea de a plăti online, nu mai este necesar să aștepți sosirea cecurilor, eliminându-se problema blocării numerarului în conturi de încasat.
  3. Apelează la soluții de încasare a creanțelor, prietenoase cu clienții – prin serviciul de factoring, companiile au oportunitatea de a-și încasa la timp facturile emise fără a mai depinde de clienți. Astfel, agenții economici pot să-și achite la rândul lor propriile datorii (de exemplu, cele față de furnizori), îmbunătățind indicatorul DSO. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să-și constrângă clienții să plătească mai repede. Astfel, li se oferă posibilitatea de a achita la o dată mult mai îndepărtată.
Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!